Co obnáší bezlepková strava

24.03.2015 | 22581x | Zdraví

Únava, deprese, nadýmání nebo průjem. Tyto projevy údajně řeší nový výživový trend: bezlepková strava. Své zastánce má mezi politiky, herci i sportovci, nejznámějším je bezesporu srbský tenista Novak Djokovič. Zvýšená citlivost na lepek je prý novou civilizační nemocí.

Co je lepek

Lepek neboli gluten je rostlinná bílkovina složená z gliadinu a gluteninu na povrchu obilných zrn pšenice, ječmene, žita a ovsa (s výjimkou bezlepkového ovsa). V některých případech vyvolává autoimunitní onemocnění tenkého střeva (celiakii) nebo alergii. Nesnášenlivostí lepku nebo alergií na něj trpí v ČR přibližně 100 tisíc obyvatel, diagnostikovanou a léčenou ji však má jen zhruba 40 tisíc.

Výhody bezlepkové stravy

Citlivost na lepek v podobě příznaků celiakie bez poškozování střev u sebe pozoruje čím dál více lidí, aniž by jim byla celiakie diagnostikována, což vede k rozvoji nového trendu: bezlepkové stravy (nikoli diety, ta je pro nemocné). Podle zastánců bezlepkové stravy jim po vynechání lepku přibyla energie, kterou tělo dosud využívalo na náročné trávení lepku, zbavili se nadýmání a shodili přebytečná kila.

O výhodách bezlepkové stravy napsal knihu „Serve to Win“ (Servírovat vítězství) mimo jiné srbský tenista Novak Djokovič. Do bezlepkové diety se pustil i jeho tenisový kolega ze Skotska Andy Murray. Lékaři však v přínosech bezlepkové stravy nejsou zajedno a doporučují opatrnost. Bezlepkový jídelníček by také u zdravých lidí měl vzniknout pod dohledem lékaře nebo výživového poradce, aby v jídelníčku byl stále dostatečně vysoký podíl vlákniny, vitamínů (zejména skupiny B) a minerálních látek.

Jak jíst bez lepku

Bezlepkové potraviny jsou dostupné v prodejnách zdravé výživy, ve specializovaných obchodech přímo na bezlepkový sortiment, v lékárnách, na internetu, ale také ve větších supermarketech a hypermarketech, kde zabírají zpravidla od několika polic až po celé oddělení.

Bezlepková strava není rozhodně fádní. Jejími základními surovinami jsou brambory, rýže, sója, kukuřice, pohanka, luštěniny, amarant, proso (jáhly) a výrobky z nich ( mouka, krupice, škroby a další).

Při nákupu hledejte potraviny s nápisem „bezlepkové“, „bez lepku“ nebo „přirozeně bezlepkové potraviny“, toto označení upravuje vyhláška. Někdy nesou obaly potravin obrázek přeškrtnutého klasu. Detaily o značení potravin naleznete např. na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Co do bezlepkové stravy nepatří?

Chcete jíst bezlepkově? Úplně vylučte pšenici (i špaldu), žito, ječmen, žitovec (tritikále – kříženec žita a pšenice), oves a výrobky z nich, tedy mouku, pečivo, strouhanku, knedlíky, těstoviny, cukrářské výrobky, vločky, kroupy, krupky, krupici, lámanku a potraviny, které tyto suroviny mohou obsahovat (je nutné sledovat jejich složení):

  • Polévky, omáčky
  • Kečupy, hořčice, majonézy, dresinky, sójová omáčka, dochucovadla
  • Uzeniny (včetně šunky), konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa
  • Sójová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI, seitan)
  • Kypřící prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny
  • Jogurty, sójové řezy
  • Podle starších zdrojů jsou nevhodné i druhy alkoholu vyrobené z lepkových obilovin (pivo, režná, whisky a vodka)

Zdroj: http://www.celiak.cz/o-diete/principy-bezlepkove-diety

Zajímavosti

  • Lepek najdeme také v kosmetice (rtěnky), lécích, potravinových doplňcích, vitamínech, v zubních pastách nebo modelovacích hmotách pro děti. Protože se však nejedná o potraviny, nemusí být přítomnost lepku označena.
  • Běžně se moukou poprašují žvýkačky.
  • Světový bezlepkový den připadá na 13. září.
  • Bezlepková strava automaticky neznamená stravu zdravější (různá aditiva jsou v lepkových i bezlepkových potravinách).
  • Slovo „lepek“ pochází v originále z latinského výrazu pro lepidlo. V potravinách má totiž funkci pojidla a změkčovadla.

V restauraci se už na složení jídel nemusíte ptát

Od 13. prosince 2014 mají lidé snažící se vyhnout lepku a dalším alergenům v restauracích jednodušší výběr – podle nové, platné vyhlášky mají stravovací zařízení povinnost informovat strávníky o alergenech obsažených v jídlech. Označují je buď v jídelním lístku, vyvěšením na viditelném místě v restauraci nebo tuto informaci podává hostům ústně personál.

Slavné osobnosti, které se rozhodly žít bez lepku

Propagátory bezlepkové diety jsou slavné osobnosti,  například zpěvačky Victoria Beckham, Lady Gaga, Geri Halliwell, herci Ryan Phillipe, Gwyneth Paltrow, Miranda Kerr, Scarlett Johansson, Goldie Hawn, Miley Cyrus, bývalý americký prezident Bill Clinton a výše zmíněný úspěšný tenista Novak Djokovič. V české kotlině jsou známy pouze osobnosti, které se bezlepkově stravují kvůli celiakii, jsou jimi zpěvačka Radůza a herci Roman Tomeš, Jana Krausová a Miluše Bittnerová.

Co je celiakie

Nesnášenlivost lepku (celiakie) je autoimunitní onemocnění, při němž se tvoří protilátky vůči některým enzymům a bílkovinám obsaženým v lepku, což vede k poškozování sliznice tenkého střeva a zmenšování jeho absorpční plochy, takže omezuje vstřebávání důležitých vitamínů a minerálních látek, např.vápníku a železa. Nemoc se projevuje zažívacími potížemi (průjmem, nadýmáním, bolestmi břicha, zvracením), únavou, depresí, snížením plodnosti, zvýšeným rizikem potratů, u dětí neprospíváním a poruchami růstu, aftami, kazivějšími zuby, vyšším rizikem zlomenin, vypadáváním vlasů, chudokrevností. V dlouhodobě neléčených případech může vést i k osteoporóze, neplodnosti, nervovým poškozením, rozvoji nádorových onemocnění. Celiakie je nevyléčitelná, ale při dodržování bezlepkové diety dochází k obnově tenkého střeva už po několika týdnech a je možné vést plnohodnotný život.

Co je alergie na lepek

Zatímco na potvrzení celiakie je vyžadována biopsie, na potvrzení alergie se vyšetřují specifické protilátky IgE z krve. Celiakie bývá celoživotní, ale alergie být nemusí.I když jsou reakce organismu v případě alergie odlišné, řeší se stejně, tedy bezlepkovou dietou.

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

462 579
zhubnutých kilogramů
93
poraden
214
specialistů