Tohle prvenství si za rámeček nedáme. Česko je nejnezdravější zemí na světě

27.09.2017 | 13503x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Nemoci

Alkohol, cigarety a obezita. To jsou hlavní ukazatele, podle kterých britský výzkum vyhodnotil Čechy jako nejnezdravější národ na světě. V množství vypitého alkoholu jsme předčili dokonce i Rusko.

nutriadapt Tohle prvenství si za rámeček nedáme. Česko je nejnezdravější zemí na světě


Vzhledem k enormní vlně zájmu, kterou britský výzkum, prohlašující Česko za nejméně zdravou zemi na světě, vyvolal, doplňujeme článek o několik informací, které diskutované téma více rozvedou a případné nesrovnalosti uvedou na pravou míru. Původní text článku najdete pod čarou.

Informace zveřejněné na britském serveru Clinic Compare jsou statistickým vyhodnocením dat posbíraných Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Jak správně uvedl RNDr. Petr Fořt, Csc., který byl po zveřejnění této statistiky pozván do publicistického pořadu DVTV, „studie vybrala pouze tři parametry, které se týkají zdraví.“ A těmi byla právě konzumace alkoholu, tabáku a míra obezity. Už ale nedošlo na zohlednění dalších faktorů, např. bída a nedostatek potravin, které negativně ovlivňují lidské zdraví paradoxně právě v Afghánistánu a Somálsku, které vyšly ze statistik nejlépe. „Sice máme nějaké zdravotní problémy, které samozřejmě nemá Somálsko, ale určitě dosahujeme vyššího průměrného věku,“ dodává Fořt pro DVTV.

Dalším důležitým údajem byl v reportu WHO také počet úmrtí na tzv. NCDs (Noncommunicable Diseases – neinfekční nemoci). Jedná zejména o rakovinu, kardiovaskulární onemocnění, cukrovku a chronické respirační onemocnění. Ty jsou z velké části způsobovány právě nadměrnou konzumací alkoholu, kouřením cigaret a nevhodnou stravou v kombinaci s nedostatečnou fyzickou aktivitou. A bez ohledu na to, jak jsme v průzkumu uveřejněném na serveru Clinic Compare dopadli, je nutné si přiznat, že holdování zmiňovaným „neřestem“ jsou právě v Česku velkým problémem a nelze je brát na lehkou váhu.

Z posledního výzkumu Státního zdravotního ústavu vyplývá, že spotřeba alkoholu a tabáku je v České republice stále vysoká. I přesto, že v letech 2012-2016 došlo k mírnému poklesu kuřáků, stále se mezi dospělými najde dost těch, kteří si cigaretu prostě neodpustí. Celkem je to 28,6 %, z čehož si až dvě třetiny zapálí denně. Co se týče alkoholu, nejsme na tom o moc lépe. Pravidelně a velmi často (denně nebo obden) jej konzumuje 13,8 % dospělých Čechů. Týdně, ovšem ve velkém, se napije až 20 % mužů a 5 % žen.

V Evropě se bohužel držíme na předních příčkách. V kuřácké vášni nás předběhly jen Lucembursko, Belgie a Slovinsko. V počtu vypitého alkoholu na hlavu je skóre ještě žalostnější, podle posledních průzkumů OECD jsme z evropské osmadvacítky (společně se Slovinci) druhými největšími pijany hned po Francii. Jak vyplývá z nejnovější statistiky úřadu Eurostat, jsme šestým nejtlustějším národem EU, přičemž v Česku trpí obezitou až pětina obyvatel.

Z toho všeho tedy plyne, že publikovaný závěr průzkumu není úplně přesný a umožňuje nám před sebou obhájit náš životní styl tak, abychom navodili pocit, že na tom nejsme tak zle. Nicméně další statistická data říkají, že na tom nejsme zrovna nejlépe. Nezáleží přitom na tom, kdo je první, druhý či poslední, ale na tom, jak je péče o zdraví a životní styl vnímána v naší společnosti.


Výsledky výzkumu, který na svých stránkách zveřejnila britská organizace Clinic Compare, hovoří jasně – Česká republika je nejnezdravější zemí na světě. A tohle prvenství nám bylo přiřčeno na základě dat sesbíraných Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Kromě nás se výzkum zaměřoval na dalších 178 zemí. Proč jsme právě my dopadli nejhůře?
 
Co Čech, to pijan
 
To, že se Češi nebojí napít, je všeobecně známo. Statistiky ukázaly, že roční spotřeba alkoholu na každého z nás vychází v průměru na 13,7 litru. To znamená 550 panáků a 1,5 panáka denně. Tohle skóre nás automaticky vystřelilo na první příčku. Nechali jsme za sebou dokonce i Rusko, kde teče vodka proudem. Je ale potřeba dodat, že tato roční spotřeba zahrnuje celkové množství zkonzumovaného alkoholu. Už ale nezohledňuje to, že k těmto číslům významně přispívají také např. zahranični turisté, pro které je popíjení v Čechách daleko levnější než doma. A proto se u nás dokážou pořádně odvázat. V pořadí další nejnezdravější země jsou podle posuzovaných kritérií Slovinsko, Bělorusko, Slovensko, ale i Maďarsko a Polsko.
 

Celkově první desítku „hříšníků“ ovládly hlavně země východní Evropy. Ta je podle výzkumu nejnezdravějším regionem vůbec. Jediným neevropským zástupcem v "TOP 10" jsou Spojené státy americké. Ty se dostaly na desátou pozici hlavně díky obezitě, kterou trpí 35 % jejich obyvatel. V tomto ohledu na tom ale Američané nejsou nejhůře. Prvenství drží Samoa, kde je obézních dokonce 41 % obyvatel.

Kouříme dost, ale ne nejvíc

Ačkoliv jsme čtvrtými nejsilnějšími kuřáky z Evropské unie, v celosvětovém měřítku jsme tak špatně nedopadli. Tady jsme skončili na 11. místě. Naopak nejméně se kouří v Afghánistánu, průměrný Afghánec prý vykouří jen 83 cigaret za rok. Vzhledem k zákazu konzumace alkoholu je i jeho spotřeba zde minimální. A když k tomu přičteme ještě to, že jsou druhou nejméně obézní zemí na světě, je jasné, že Afghánci museli z tohoto průzkumu vyjít jako nejzdravější národ. Za nimi jsou pak Guinea, Nigérie, Nepál nebo Demokratická republika Kongo.

I když nejsme největšími kuřáky a obezitou také netrpíme nejvíce, v celkovém součtu jsme bohužel vyšli ze statistik nejhůře.

Zmíněné statistiky vede WHO v patrnosti hlavně v souvislosti se zdravím lidské populace. Rakovina, cukrovka a onemocnění srdce ji totiž ohrožují nejvíce. A častými příčinami těchto onemocnění je právě nadměrná konzumace alkoholu, kouření a nevhodné stravování. 

Nejzdravější země:

1. Afghánistán
2. Guinea
3. Nigérie
4. Nepál
5. Kongo (Konžská demokratická republika)
6. Eritrea
7. Malawi
8. Somálsko
9. Mozambik
10. Etiopie

Nejnezdravější země:

1. Česko
2. Rusko
3. Slovinsko
4. Bělorusko
5. Slovensko
6. Maďarsko
7. Chorvatsko
8. Polsko
9. Lucembursko
10. Litva, USA

Zdroj: Clinic Compare

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment