Chcete zhubnout díky IIFYM? Stačí prý dodržet “makra”. Ale za jakou cenu?

07.06.2018 | 19394x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Hubnutí, Strava, Čtení na víkend

Různých druhů diet a výživových fenoménů, které slibují, že vám pomohou zhubnout, najdete na internetu opravdu hodně. Než pomocí některého z nich začnete s nadbytečnými kilogramy bojovat, ověřte si, jestli přitom svému tělu spíše neuškodíte. “Revoluční” dieta IIFYM by mohla být jedním z těch rizikovějších způsobů, jak získat vysněnou figuru.

NUTRIADAPT: Chcete zhubnout díky IIFYM? Stačí prý dodržet “makra”. Ale za jakou cenu?

Můžete sníst cokoliv, v ničem se neomezovat a jíst přesně to, na co máte zrovna chuť. Už tolik nezáleží, jestli půjde o zdravé jablko plné minerálních látek, vitaminu C a vlákniny nebo o smaženou koblihu nadupanou rafinovanými sacharidy. To je teorie, kterou razí tzv. IIFYM dieta.

A co že to ta podivná zkratka IIFYM vlastně znamená? Jedná se o anglický výraz “If It Fits Your Macros”. A z českého překladu “Pokud se vejdeš do svých maker” už lze poměrně snadno odvodit, že základem tohoto způsobu stravování jsou “makra”, především jejich množství a poměr. A “makry” nejsou myšleny žádné matematické veličiny, ale makroživiny, tedy sacharidy, bílkoviny a tuky.

 

Ideální poměr makroživin dle IIFYM:

  • sacharidy – od 40 % denního energetického příjmu
  • bílkoviny – max. 30 % denního energetického příjmu
  • ​tuky – max. 30 % denního energetického příjmu


Dle propagátorů IIFYM diety už ale tolik nezáleží na tom, jestli si např. sacharidy doplníte buď ovocem, zeleninou nebo např. rýží, anebo jestli si ten stanovený podíl sacharidů odbudete třeba mléčnou čokoládou nebo zmrzlinou.

I přesto, že tato “dieta” má prokazatelné (a celkem rychlé) výsledky, dlouhodobě udržitelná rozhodně není.

 

6 DŮVODŮ, PROČ NENÍ IIFYM DIETA DLOUHODOBĚ UDRŽITELNÁ

 

Abychom vám dokázali proč, pojďte si společně s námi projít tvrzení, o která se IIFYM dieta opírá v souvislosti s dodržením poměrů jednotlivých makroživin.
 

Pokud chce člověk zhubnout, měl by snížit celkový energetický příjem o 300–500 kalorií za den
 

Snižování kalorického přijmu je typický učebnicový příklad, který funguje na teoretické úrovni, avšak v praxi se jedná o velice individuální záležitost. Při snižování energetického příjmu není možné vycházet pouze z bazálního metabolismu a z pohybové aktivity.

Je třeba zohlednit také aktuální stravovací režim, resp. aktuální energetickou hodnotu a samozřejmě také zdravotní stav daného člověka. To znamená, že pokud bude mít např. neléčenou hypofunkci štítné žlázy, samotný fakt, že sníží pouze kalorický příjem, mu nepomůže.


Bílkoviny se mohou na denním jídelníčku podílet až do 30 %


Toto je velice odvážné tvrzení, nastavení bílkovin je taktéž velice individuální záležitostí. Záleží na mnoha faktorech - od intenzity pohybové aktivity až po zdravotní stav člověka (např. onemocnění ledvin).

Pokud budou bílkoviny tvořit 30 % naší stravy, nejedná se o žádný problém (v případě zdravého člověka). Ale rozhodně není nutností mít v denním příjmu minimálně 1,8–2 g bílkovin na 1 kg hmotnosti. Redukovat tělesnou hmotnost je možné např. i při příjmu 1–1,2 g bílkovin na 1 kg hmotnosti.


Můžete jíst téměř cokoliv. Důležité je, že “jste v makrech”


To, že stačí “být v makrech”, a tedy dosáhnout stanovených poměrů jednotlivých makroživin, rozhodně neplatí. IIFYM dieta tvrdí, že z 80 % má být strava zdravá a do zbývajících 20 % může člověk zařadit v podstatě cokoliv, co chce.

To znamená, že při průměru 5 jídel denně by mohla být např. snídaně či večeře nahrazena třeba zmrzlinou, sušenkami nebo jinými podobnými nezdravými potravinami. Sacharid jako sacharid... Stačí, “když se člověk vejde do maker”.

Zde dochází hned ke dvěma problémům:

  • Je tedy možné jíst i ultra-zpracované potravinářské produkty (sušenky a jiné podobné sladkosti.), a to každý den. To není dobré nejen pro redukci, ale především pro zdraví.
  • A za druhé se vůbec nepočítá s rozdělením živin během dne. Tedy pokud člověk ráno pokryje denní příjem bílkovin, na večer mu zbudou pouze sacharidy.

 

30procentní podíl tuků? Dnes se razí spíše opak – více tuků, méně sacharidů


Toto je klasické tvrzení, které bylo přijato před rokem 1980 a platí dodnes. Nastavení tuků je individuální, stejně jako nastavení jiných jiných makroživin. V posledních letech je naopak trendem navyšovat tuky a snižovat sacharidy, jak jsme psali v článku o nízkosacharidové stravě.


Jíst bez stresu, vychutnat si každé sousto a přitom docílit perfektní postavy


V článcích o IIFYM dietě, ke kterým se můžete bez problémů dostat na českých webových portálech, se často operuje s tím, že pokud se budete pravidly IIFYM řídit, je vlastně všechno v pořádku. Protože tímto stylem stravování byste měli tělu dodat všechno, co potřebuje - to znamená vitamíny, minerální látky, vlákninu, antioxidanty a další důležité živiny.

Smyslem IIFYM diety je podle jejích propagátorů stravovat se bez zbytečného stresu a vychutnat si každé jídlo do posledního sousta, a přitom změnit postavu k lepšímu.

I když budete mít jídelníček, který bude přesně napočítaný, ale bude obsahovat potraviny, které nejsou zdravé (nebo mohou zdraví dokonce poškozovat) nebo budete jíst celý den z výživového hlediska správně a k večeři si pak dáte koblihu, může se docela dobře stát, že tímto stylem stravování docílíte toho, že vaše celodenní snažení bude k ničemu.


Obezita není jedinou civilizační chorobou...


Ještě důležitějším “vedlejším účinkem” této diety je, že pokud budete opravdu jíst, co chcete a budete dbát pouze toho, abyste splnili předepsané procentuální poměry živin, budete své tělo zároveň zásobovat nezdravými potravinami (již zmíněnými ultra-zpracovanými potravinářskými produkty), dříve či později se to může projevit na vašem zdravotním stavu.

A pokud nepůjde o obezitu či nadváhu – té byste se při dodržování stanovených poměrů měli opravdu vyhnout – riziko vzniku nějaké další civilizační choroby nebude zanedbatelné.

 


Článek byl napsán ve spolupráci s Mgr. Terezou Pešoutovou NUTRIADAPT Weight Management Clinic a za použití následujících zdrojů nebo v souvislosti s nimi:

 

https://www.healthline.com/nutrition/iifym-guide

https://www.healthline.com/nutrition/flexible-dieting

https://www.svet-zdravi.cz/clanky/nizkosacharidova-strava-modni-dieta-nebo-zdravejsi-zpusob-stravovani

https://www.slimming.cz/iifym/

https://gymbeam.cz/blog/iifym-flexibilni-stravovani

https://www.myprotein.cz/blog/strava/flexibilni-dieta/

http://www.rehabilitace.info/zdravotni/nova-iifym-dieta-flexibilni-dieta-jite-co-chcete/

https://www.prozeny.cz/clanek/dieta-pri-ktere-jite-co-chcete-existuje-naucte-se-jak-na-to-32981

https://www.fit-pro.cz/magazin/IIFYM

https://www.fithall.cz/magazin/21550-02-jidlo-a-vyziva/22312-IIFYM.htm

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment