Hubnete do plavek? Pak zapomeňte i na “dietní” bílé vínko

04.05.2018 | 16824x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Hubnutí, Čtení na víkend

Módní trendy, které určují, jaký střih plavek pofrčí, se mění rok od roku. To, že se víceméně každý chce na pláži 'blejsknout' parádní figurou, to přetrvává desetiletí. Ne každému se ale podaří do plavek skutečně zhubnout. Jedním z důvodů může být i pravidelné popíjení alkoholu.

NUTRIADAPT Hubnete do plavek? Pak zapomeňte i na “dietní” bílé vínko

Na titulním obrázku to sice vypadá, že osvalená a vyrýsovaná omladina nemá s hubnutím do plavek žádný problém a bez jakýchkoliv obav se nalévá bílým vínem. Bodejť by ne, dlouhou dobu panovalo všeobecné povědomí o tom, že právě bílé je oproti červenému “dietnější” a při redukci hmotnosti vám v těle nenadělá takovou paseku.

Tenhle mýtus byl odborně vyvrácen už dříve. Ti zodpovědnější a ti, kteří jdou po informacích, se toho chytli a své návyky změnili. Přesto se ale pořád najde hodně lidí, kteří se dogmatem o nevinnosti bílého vína řídí a pak se diví, že se přebytečných kilogramů nemohou zaboha zbavit. Proto se pojďme podívat na to, v čem je vlastně zakopaný pes a co se ve vašem těle děje poté, co vypijete těch pár zdánlivě neškodných skleniček nebo ještě nevinnějších střiků.
 

Peklo jménem etanol: Prázdné kalorie, které nás nutí jíst víc, než potřebujeme
 

Ať chcete nebo nebo, i přesto, že popíjíte lehčí bílé vínko, neztrácí se fakt, že i v něm je obsažen etanol (ve vodě rozpustná látka, kterou řadíme do skupiny alkoholů). A teď už jsme u toho hubnutí - etanol je totiž vysoce kalorická látka. Jeden gram etanolu v sobě má hned 29 kJ (pro porovnání sacharidy: 17 kJ/g, bílkoviny 17 kJ/g a tuky 37 kJ/g). Energetická vydatnost etanolu je pak daná metabolickou dráhou jeho odbourávání. Při tomto procesu se z toxického etanolu vytvoří acetát, což je tělu vlastní sloučenina, která se podílí na základních biochemických procesech.
 

Drinky nejsou jen o etanolu. Polykáme cukry i tuky


Etanol je navíc často konzumován ve formě piva, vína nebo různých míchaných koktejlů. A to je další energie, kterou k etanolu musíte chtě nechtě přičíst.

Cukr si vlijete do žil při popíjení:

  • piva
  • vína
  • ​panáků s tvrdým alkoholem
     

Tuků si můžete cucnout, když si sosáte brčkem:

  • míchané koktejly se šlehačkou nebo smetanou
  • ​takže např. Piña Colada, Swimming Pool a jiné podobné pochoutky

 

S popíjením roste chuť

 

A vzhledem k tomu, že se popíjí povětšinou navečer, sníte toho víc, než byste měli. A to právě v době, kdy se normálně hlídáte, a když chcete hubnout, zodpovědně si dáte třeba jen zeleninový salát. Jenže chroupejte k pivu mrkev, když se na vás usmívá čerstvě ugrilovaná tučná klobáska nebo nádherně se roztékající hermelínek...

To, že si navečer se sklenkou v ruce do žaludku řádně naložíte, se samozřejmě někde projeví. Tuhle nadbytečnou přijatou energii vaše tělo uloží ve formě tuků. Je dobré si uvědomit i to, že kvalitativní výživová hodnota etanolu je pro organismus nulová (jsou to prostě prázdné kalorie). Proto při popíjení alkoholu není moc rozumné úplně vynechat jídlo.
 

Chcete opravdu zhubnout? Pak si pití fakt zakažte


Protože v případě, že dodržujete určitý stravovací plán proto, abyste se už konečně zbavili těch kil, která vám v plavkách prostě nesluší, je alkohol - s ohledem na všechno, co bylo řečeno - hodně zrádný.

Jestli držíte dietu kvůli tomu, abyste si dali do kupy zdraví z hlediska biochemických parametrů (např. zlepšení hodnot jaterních testů, dna nebo související zvýšená hodnota kyseliny močové), alkoholové dýchánky vám taky nepřidají...
 

Abstinujte a ještě si na tom pochutnejte!
 

Naprosto vám rozumíme – je to prostě těžké jít na párty, kde se pije ve velkém, je vedro a vychlazené pivko nebo vínko se zdá v tu chvíli být tou jedinou možnou spásou. Záchranný kruh vám ale může barman naprosto dostačujícím způsobem hodit i tím, když vám namíchá třeba ledově vychlazenou "virgin" limonádu.

A je po problému! A navíc máte oproti všem, kteří jedou na alkoholové vlně, jednu velkou výhodu: můžete se osvězovat až do alelůja – a nebudete si muset druhý den nic vyčítat, protože se vám kocovina vyhne obloukem! A ještě něco: třeba to s tím hubnutím opravdu pak nebude takový boj... :)
 

BONUS: Recept na mátovou limonádu s jahodami
 

Budete potřebovat:

  • několik snítek máty
  • 200 g jahod
  • 2 citróny
  • 2 lžíce medu
  • led

No a pak stačí jenom:

Naplnit džbánek do ⅔ ledem a přidát mátu. Vedle si v menším množstvím vody rozmíchat med a vymačkanou citrónovou šťávu asi ze 2 citronů. To nalít do džbánku s mátou, přidat na menší kousky pokrájené jahody a zamíchat. Podle chuti si můžete do limči přidat ještě šťávu z citronů nebo med.

A kalorická hodnota je optimistická:

  • 226 kJ / 54 kcal na 1 porci
  • sacharidy: 12 g
  • bílkoviny: 0 g
  • tuky: 0 g
  • vláknina: 0,5 g

 

Článek byl napsán v odborné spolupráci s Mgr. Zuzanou Chmátalovou, Ph.D.

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment