Jak si nepokazit příjemné posezení aneb co si večer zobnout pod pergolou

20.04.2018 | 19674x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Hubnutí, Strava, Čtení na víkend

S prodlužujícími se dny a teplým počasím je večerní posezení s přáteli nebo rodinou více než lákavé. Jak si ale příjemný večer nepokazit tím, že budete popíjení vínka prokládat nezdravým zobáním? Máme pro vás několik tipů.

NUTRIADAPT Jak si nepokazit příjemné posezení aneb co si večer zobnout pod pergolou

Víme to všichni - s jídlem roste chuť. A když se k tomu popíjí, chuť roste ještě víc. A často to bohužel dopadá tak, že s vínkem je větší chuť na slané. Takže to pak vypadá tak, že stůl se prohýbá pod miskami s mastnými chipsy, slanými tyčinkami a jinými podobnými “nezdravostmi”.

Když se člověk snaží hubnout, tyhle gastro hříchy mu rozhodně nepřidají. To ale neznamená, že se v období shazování přebytečných kilogramů musíte stranit večírků a chroupat doma u televize mrkev. Naopak! Radujte se ze života, užívejte si a hubněte bez výčitek!

Je to snadné. Stačí prostě jen “zobat” zdravě. A že nevíte jak? Máme pro vás několik zdravých tipů a jako BONUS přidáváme i 2 zdravé recepty!
 

BRAMBŮRKY: Máte rádi, když to křupne? Je ale křupnutí a křupnutí...
 

Tzv. efekt křupnutí dělá divy. Právě proto totiž ulítáváte na smažených brambůrkách, soletkách nebo pražených arašídech. Často se stává, že potom, co spořádáte sáček brambůrků na posezení, přijdou výčitky - v lepším případě. A zcela oprávněně! V tom horším se vám udělá špatně od žaludku. A co je na tom všem nejhorší? Nemůžete si pomoct! I když víte, že tyhle smažené zázraky jsou peklo!

Abyste si mohli pokřupat s čistým svědomím, dejte si zeleninové chipsy. Ale POZOR! Na českém trhu si za posledních pár let vydobyly své místo v regálech supermarketů “zdravé” chipsy ze zeleniny, nejčastěji z červené řepy, celeru nebo pastináku. I přesto, že se mezi nimi najdou produkty, které skutečně zdravé jsou, je dobré koukat na složení toho, co kupujete.
 

Glutamát, glukóza nebo maltodextrin. Škodlivá aditiva, na kterých si pochutnáváme v kupovaných brambůrkách.


"Pozor si dejte především na ochucující složky, ty jsou často zastoupeny glutamátem (E621-625), což je škodlivé Éčko. Může být označen také jako látka zvýrazňující chuť," upozorňuje naše specialistka na výživu Ing. Monika Bartolomějová. Dalším fíglem nastraženým na nepozorného spotřebitele může být glukóza nebo maltodextrin. Jedná se o cukry, které vám hubnutí rozhodně neulehčí. Dalším zavádějícím aditivem v těchto zdravě se tvářících chipsech mohou být různá aromata. Ta nebývají ve složení nijak blíže specifikovaná, což je dosti zavádějící a svým způsobem i nebezpečné. Protože nevíte, z čeho byla získaná. O škodlivých Éčkách si můžete počíst na webu neziskovky FÉR potravina, která Éčkám dost šlape na paty a poskytuje informace o jejich případné škodlivosti.

Není tedy nic jednoduššího, než si tedy doma připravit chipsy ze zeleniny bez všech těchto nepotřebných přísad. Rozpalte olej na pánvi a jdeme na to!
 

RECEPT: Chipsy z červené řepy


A proč je řepa tak zdravá? Je totiž plná antioxidantů a látek, které výrazně snižují vysoký krevní tlak i riziko srdečního infarktu.

  • řepu nakrájíme na hodně tenké plátky a smažíme na oleji
  • ještě zdravější varianta: upečte je v troubě na kapce olivového oleje
  • nic nezkazíte ani tím, když na plech dáte pečicí papír

To samé můžete udělat i se zmíněným celerem, pastinákem nebo např. cuketou.
 

 

Zeleninu k vínu? Určitě! A namáčet do zdravých dipů
 

Parádně pokřupat si můžete i na čerstvé zelenině. Slané tyčinky tak můžete nahradit na proužky pokrájeným řapíkatým celerem nebo mrkví. Pro zvýraznění chuti si můžete připravit třeba tzatziki nebo jiné dipy. Podle toho, co máte rádi.


RECEPT: Jogurtový dip s limetkou a bylinkami
 

Potřebujete:

  • 1 limetku
  • bílý jogurt
  • pepř
  • sůl
  • koriandr
  • ​šalvěj




Čerstvé bylinky nasekejte nadrobno. Smíchejte s jogurtem, do kterého jste vymačkali šťávu z limetky (je možné přidat i trošku nastrouhané limetkové kůry). Přidejte sůl, pepř a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočinout.

TIP: Máte rádi česnek? Přidejte ho tam! Napomáhá totiž snižování krevního tlaku a díky tomu, že je protizánětlivý, je také přírodním antibiotikem.
 

DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ JARNÍ VEČERY POD PERGOLOU :) 

 
Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment