Nadváha, bolesti a zvýšený cukr. Vyhrát nebylo snadné, ale zvládla jsem to

16.11.2017 | 15285x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Hubnutí, Strava, Nemoci, Čtení na víkend

Ke klientům NUTRIADAPT patří i ti, kteří mají různá zdravotní omezení. Výjimkou nebyla ani paní Alena z Říčan (45), která kromě nadváhy bojovala také s bolestmi kloubů a zvýšeným krevním cukrem. Od hodnot, které jí byly naměřeny, byl už jen krůček k diabetu II. typu. Rozhodla se proto svůj život od základu změnit.

NUTRIADAPT Nadváha, bolesti a zvýšený cukr. Vyhrát nebylo snadné, ale zvládla jsem to DIABETES CUKROVKA

V rámci mezinárodní kampaně Světový den diabetu, který připadá na 14. listopadu, jsme pro vás připravili speciální rozhovor. Vyzpovídali jsme klientku, která se na nás obrátila nejen kvůli pomoci s redukcí tělesné hmotnosti, ale také v souvislosti s problémy se zvýšenou hladinou krevního cukru.

Pod vedením výživové specialistky se paní Aleně podařilo nejen zhubnout, ale také upravit krevní hodnoty tak, že už ji glykémie neohrožuje na zdraví.

Diabetes patří celosvětově k nejobávanějším civilizačním onemocněním. Podle posledních průzkumů jím trpí přes 860 tisíc Čechů, což je 8 % obyvatelstva ČR. Ačkoliv diabetes II. typu bývá nazýván "diabetem dospělých", vzhledem k současnému sedavému způsobu života mohou tuto zákeřnou nemoc dostat i děti. Proto je potřeba dbát zejména na zdravý životní styl, pravidelný pohyb a vhodné stravování.


RIZIKOVÉ FAKTORY DIABETU II. TYPU, KTERÉ MŮŽETE OVLIVNIT:
 

  • nadváha nebo obezita
  • přejídání se
  • nedostatek pohybu
  • kouření
  • dlouhodobý stres

 

Co bylo impulzem k tomu, že jste začala navštěvovat NUTRIADAPT?

Tím největším signálem bylo moje zdraví. Už roky jsem řešila problémy s nadváhou. Vyzkoušela jsem spoustu různých diet, ale víceméně jsem vždycky zhubla jen několik kilogramů, které jsem pak za čas s jo-jo efektem nabrala zase zpátky. Takže jsem stále přibírala. Došlo to až tak daleko, že jsem na svých 170 cm měla hrozivých 106 kg. A to už jsem byla celá zoufalá. A proto jsem chtěla zhubnout, natrvalo.

Když jste začala navštěvovat výživovou poradnu, měla jste hladinu krevního cukru 6,9 mmol/l. Užívala jste v té době nějaké léky na diabetes, navštěvovala jste diabetologickou poradnu?

Tak daleko jsem se naštěstí nedostala. To, že mám zvýšený cukr, jsem se dozvěděla na preventivní kontrole. Paní doktorka mi tenkrát řekla, že je potřeba s tím něco dělat. Díkybohu to ještě nebylo v takové fázi, abych musela užívat léky. Doporučila mi upravit stravu. Ale protože jsem si s tím, jak bych ji měla upravit, nevěděla rady, a taky protože jsem se bála dalších případných zdravotních problémů, začala jsem hledat odbornou pomoc.

Měla jste zvýšenou hladinou krevního cukru už delší dobu? Myslíte si, že jste si tento zdravotní problém způsobila sama, např. nevhodným životním stylem a špatným stravováním?NUTRIADAPT Nadváha, bolesti a zvýšený cukr. Vyhrát nebylo snadné, ale zvládla jsem to DIABETES CUKROVKA

Asi ano. Dříve jsem dost sladila a používala cukr. Obecně mám ráda sladké, často jsem si ráda pochutnala na dortu nebo koláči, kromě toho ráda peču i doma. Takže ano, určitý podíl jsem na tom měla i já, hlavně v tom, že jsem se neuměla lépe stravovat. Ale možná tam byly i genetické sklony. Můj dědeček byl vyloženě silný cukrovkář, ten si dokonce píchal inzulin. A moje maminka má zvýšený cukr a užívá na to nějaké léky. A já bych za chvíli skončila asi úplně stejně, kdybych se sebou nezačala něco dělat...

 

Byly kromě diabetu i nějaké další zdravotní problémy, které Vás trápily?

Často mě bolela záda a také klouby. Když už jsem byla v programu, podstoupila jsem ještě operaci menisku.

Měla jste jasnou představu o tom, kolik chcete zhubnout, případně další cíle, kterých jste chtěla díky 6měsíčnímu redukčnímu programu dosáhnout?

Představovala jsem si, že takových 15 kg bych chtěla určitě shodit. Ale tím, že jsem na sebe byla opravdu pedant (a to, co mi bylo výživovou specialistkou doporučeno, jsem jedla, a tomu, co jsem měla naopak úplně vynechat nebo omezit, jsem se striktně vyhýbala) jsem nakonec zhubla krásných 22 kg. A samozřejmě jsem se chtěla naučit jíst tak, abych byla zdravá. Což právě souviselo i s tím zvýšeným cukrem a nadváhou, která mě trápila.

Snažila jste se v minulosti sama nějak zhubnout?

Jak už jsem říkala, bylo to několik druhů diet. Ať už to byla “tukožroutská” polévka na doporučení kolegyně z práce, nebo “zázračné” recepty na hubnutí z internetu podle známých osobností. Vyzkoušela jsem i pilulky na hubnutí. Ale nic z toho samozřejmě nefungovalo. Tenkrát jsem ještě nevěděla, že je potřeba srovnat si všechno v hlavě a upravit stravu tak, aby mi to vyhovovalo. A hlavně abych jedla zdravě a pravidelně, bez hladovění.

Jaké byly Vaše dojmy, když jste absolvovala první konzultaci s výživovou specialistkou? Měla jste ze začátku nějaké obavy?

Musím přiznat, že poprvé jsem za kliku poradny vzala s obrovským strachem a strašným studem. Ale když jsem se tam pak setkala s milou a usměvavou paní Mastejovou, která mě hezky přivítala a řekla mi, že se nemusím ničeho bát, že spolu všechno zvládneme, veškeré obavy ze mě spadly.

Při léčbě diabetu je velice důležitý také způsob stravování. Jak jste byla zvyklá jíst před tím, než jste přišla do NUTRIADAPT? Dodržovala jste ve stravě pravidelný režim?

Jelikož mám poměrně těžkou a fyzicky náročnou práci a dělám 810 hodin denně, tak u mě ta strava začínala někdy v 7 hodin ráno snídaní. A to byla klasika 2 bílé rohlíky, kávička, případně ještě kousek bábovky, z dnešního pohledu hrozné (smích). Pak samozřejmě nic a pak až oběd. To bylo většinou něco, co jsem si doma uvařila. A taky se nejednalo o nic moc zdravého, nejčastěji to bylo např. maso s nějakou omáčkou, brambory, knedlíky atd. No a pak jsem večer přišla hladová domů a splácala všechno možné, co mi přišlo pod ruku, sladké, slané, kyselé… Takže pravidelná a zdravá strava pro mě tenkrát byla španělská vesnice. To mi ale ještě nedocházelo, že tím, jak jsem jedla, jsem sama sobě hrozně škodila.

Jak Vám jídelníček a způsob stravování s ohledem na diabetes upravila Vaše výživová specialistka?

V první řadě bylo nutné něčím nahradit ten cukr. To pro mě byla zásadní věc, protože, jak jsem už zmínila, ráda peču. A čím bych tedy měla nahradit cukr, když si budu chtít upéct něco sladkého? Nakonec mi paní Mastejová doporučila cukrin a následně i čekankový sirup, ty mají totiž na rozdíl např. od medu, výrazně nižší glykemický index, cukrin ho má dokonce nulový. Další, co jsme společně upravily, to byla bílá mouka. Nahradila jsem ji tedy moukou špaldovou, která mi byla vyloženě doporučena. Do jídelníčku jsem zařadila i zdravější potraviny místo dřívějších klasických příloh. Takže místo houskových knedlíků a brambor jsem začala používat např. quinou, kuskus, špaldové těstoviny, rýžové těstoviny atd. Z masa úplně vynechávám vepřový bůček, omezuji také kotletu nebo kýtu a snažím se jíst více ryby nebo třeba krůtí maso. 

"Když jsem přišla večer hladová domů, splácala jsem, co mi přišlo pod ruku. Pravidelná a zdravá strava pro mě byla španělská vesnice."

Samozřejmě jsem najela na pravidelnou stravu, kdy jsem mezi hlavní jídla začala vkládat zdravé svačinky. A dodržuji to dodnes. Co pro mě bylo hodně důležité, to byla podpora mé rodiny. Všichni se novému zdravému jídelníčku přizpůsobili, včetně manžela, který měl z nového stravování ze začátku trochu strach . Ale když jsem mu upekla koláč ze špaldové mouky, na kterém si pochutnal, bylo po obavách (smích).

Diabetes se častěji vyskytuje u lidí s nadváhou a se sníženou tělesnou aktivitou. Mohu se zeptat, jak jste na tom byla s pohybem a jestli jste na základě doporučení výživové specialistky zařadila nějaké další cvičení ?

Sice mám práci, kde se dost hýbu, ale jde spíše o jednostranný pohyb. A nic jiného jsem kromě toho nedělala. Takže jsme s paní Mastejovou (i s ohledem na bolavé klouby a kolena) vybraly aqua aerobic. To je cvičení, které mi naprosto vyhovuje, a snažím se na něj docházet pravidelně. K tomu chodím vždycky ráno a večer na hodinovou procházku se psem. Takže se snažím hýbat, jak to jde. Na váze nepřibývám a dokonce jsem ještě zhubla.

Jak jste na tom s krevním cukrem dnes?

Na poslední kontrole mi naměřili 5,7 mmol/l, což už je v normálu. Takže mám z výsledků obrovskou radost!

Za půl roku, kdy jste byla v redukčním programu, jste zhubla 18 kg. Jak to pokračovalo dále?

Za dalšího půl roku už jsem měla dole 22 kg a dnes, kdy je to rok a čtvrt od ukončení programu, jsem shodila už 25 kg. To znamená, že jsem se dostala na úžasných 81 kg, což jsem snad nikdy v životě nevážila! Co vím určitě, je to, že už se nikdy nechci dostat do situace, ve které jsem byla dříve, kdy jsem měla problémy s pohybem a po zdravotní stránce jsem na tom byla také velmi špatně.

Mohla byste, prosím, zhodnotit a svými slovy popsat, jak jste se cítila před tím, než jste přišla do NUTRIADAPT, a to, jak se cítíte dnes?

Je to určitě to nejlepší, co jsem sama pro sebe mohla udělat. Protože vím, že pro člověka, který váhá, stydí se a má strach (protože má nadváhu, nemůže se hýbat a všechno ho bolí), je těžké se k něčemu odhodlat. Proto bych ráda všem, kteří bojují s podobnými problémy, doporučila, ať se nebojí a na radu odborníka se zeptají. Protože mně to opravdu moc pomohlo. Mám vyšší sebevědomí, cítím se skvěle a mohu si na sebe vzít oblečení, které mi předtím nebylo. Proto jsem moc šťastná, že jsem to rozhodnutí udělala. Obrátilo mi to život vzhůru nohama - v tom nejpozitivnějším slova smyslu!

 

JARMILA MASTEJOVÁ: Diabetikům jde hubnutí lépe. Mají větší motivaci
 

Klientů s diabetem II. typu prošlo poradnou NUTRIADAPT už několik. Proto jsme se výživové specialistky Jarmily Mastejové, zeptali, jak k takovým klientům přistupuje a jaké s nimi má zkušenosti.

V čem podle Vás dělají diabetici nejčastější chyby?

Největší problém vidím v tom, že když k nám přijdou, tak o té cukrovce téměř nic nevědí. A většina z nich přichází s tím, že cukrovku dostali z cukru… Ve velké většině případů se tito klienti nevěnují pravidelnému pohybu, což je u diabetu velmi důležité. Takže s nimi vlastně začínám celkovou úpravou životního stylu. Vysvětluji jim také příčinu diabetu, jak vlastně vzniká, a že to není záležitost toho, že by konzumovali nadměrné množství cukru.

Mají lidé s diabetem hubnutí těžší, než ti, kteří mají “pouze” nadváhu a jsou bez dalšího zdravotního omezení?

 

Já si myslím, že podmínky mají stejné jako ostatní, záleží na přístupu. Řekla bych, že diabetikům jde to hubnutí dokonce i lépe. Protože nad sebou mají ten vztyčený prst, který signalizuje, že by to s nimi mohlo dopadnout špatně. A pak také docházejí na pravidelné lékařské prohlídky, kde je na úpravu životosprávy vyvíjen tlak zase ze strany lékařů. Kdežto někteří ti obézní, kteří k nám přijdou, a celoživotně mají nadváhu, ti si zdravotní rizika tolik neuvědomují a neberou to hubnutí tak vážně. Z tohoto pohledu bych tedy řekla, že motivace zhubnout je u diabetiků větší.

Myslíte si, že se dá zdravou stravou a vhodným životním stylem vzniku diabetu předejít?

Úprava stravy a životního stylu určitě udělá hodně, ale je potřeba brát v úvahu také genetické předpoklady. Ale myslím si, že i za předpokladu, že genetika v onemocnění daného klienta hraje roli, úpravou stravy a změnou životního stylu k lepšímu se dá docílit toho, že k rozsáhlejším zdravotním problémům nemusí vůbec dojít.

Jak se Vám s paní Alenou spolupracovalo? Jaká byla klientka?

Úžasná! To byl ten typ člověka, který přišel a byl natolik motivovaný, že vůbec nepřemýšlel nad tím, že to nepůjde. Ona se prostě rozhodla, že se sebou chce něco udělat, že už takhle dál žít nechce, a šla do toho se vší vervou. A musím říct, že byla opravdu vzorná. Všechno, co jsem jí řekla, plnila do puntíku. Výsledky se díky tomu dostavily dost brzy, takže ta motivace byla den ode dne větší. Během pár měsíců úplně rozkvetla. A kromě sebe motivovala ke zdravé stravě a pohybu několik svých dalších přátel a kolegyň z práce, z čehož jsem měla také radost. Přiznávám, že na paní Alenu budu vždycky ráda vzpomínat.

Foto: Adobe Stock, NUTRIADAPT, archiv klientky
Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment