Nehrozí vám trombofilie?

13.08.2013 | 48987x Shlédnutí | Nemoci

Nechte se otestovat na některé z poraden NUTRIADAPT.

Obáváte se trombózy, infarktu, mrtvice nebo jiné cévní komplikace? Vyskytlo se toto závažné onemocnění ve Vaší rodině? Nyní si můžete nechat udělat jednoduchý genetický test, podle kterého lze zjistit přítomnost tzv. vrozené trombofilní mutace. K rizikovým skupinám patří zejména obézní lidé, kuřáci, těhotné ženy a ženy používající antikoncepci.

NUTRIADAPT,

síť poradenských center pro trvalé zhubnutí a zdravý životní styl, nabízí od 13. srpna 2013 novou službu, genetické testování, na základě kterého je možné rychle zjistit, zda člověk nezdědil zvýšenou náchylnost ke vzniku krevních sraženin.
Protože jednou z nejrizikovějších skupin jsou lidé s obezitou či nadváhou, začala genetické testy na zjištění rizika trombofilie nabízet síť nutričních poraden pro trvalé zhubnutí NUTRIADAPT. „Stovky našich klientů, kteří u nás řeší obezitu či nadváhu se trombofilie obávají. Potvrdili to našim výživovým specialistům. Proto jsme se dohodli s předním českým genetickým centrem, že pro naše poradny budou provádět genetické testy." říká k novince NUTRIADAPT  Josef Hůla.

Pokud má někdo obavy z trombofilie, a chce se nechat vyšetřit odborníkem, musí spoléhat na obvodního lékaře, že pacienta vyhodnotí jako rizikového a pošle ho k danému specialistovi. Klient může na vyšetření čekat až několik týdnů či dokonce měsíců, protože termíny u specialistů jsou velmi žádané, což může být pro klienta s trombofilní mutací genů velmi rizikové. NUTRIADAPT nabízí zjištění, zda člověk není k trombofilii náchylný zhruba do měsíce bez prostředníka. 

Co může způsobit trombus?

Někdy se stane, že se trombus (krevní sraženina) nebo jeho část odlomí a putuje cévním systémem až do míst, kde ucpe důležitou cévu a způsobí tak závažnou poruchu prokrvení v této oblasti. Tyto tromby mohou putovat do srdce, způsobit infarkt, v mozku mozkovou příhodu, v plicích plicní embolii atd. Nejčastější formou tromboembolické nemoci je pak tzv. hluboká žilní trombóza, kdy se tromby tvoří v hlubokých žilách dolních končetin, znemožňují krevní oběh a způsobují bolesti a snížení funkce dolních končetin.

Trombofilie může být dědičná, získaná, anebo vzniká kombinací dědičných a nedědičných příčin. Vyšetření vrozeného trombofilního stavu provádí genetické laboratoře z DNA, jejíž vzorek se získává stěrem slin v ústní dutině. „Naše laboratoř pak testuje tzv. trombofilní mutace genů, které ukazují na zvýšené riziko trombofilie. Nejčastější je Leidenská mutace, jejímž nosičem je až pět procent české populace." vysvětluje MUDr. Petr Lošan, ředitel Genetiky Plzeň, která pro pobočkovou síť NUTRIADAPT testy provádí.

Nedědičné trombofilní stavy

Mezi situace, kdy se zvyšuje riziko vzniku trombu patří:

  • dlouhodobé znehybnění, tj. upoutání na lůžko nebo fixace končetiny v sádrovém obvazu, dlouhé cestování spojené s dlouhým sezením
  • užívání antikoncepce (společně s Leidenskou mutací zvyšuje riziko vzniku trombu 30x)
  • užívání hormonální substituční terapie v přechodu
  • těhotenství, šestinedělí
  • obezita, kouření, křečové žíly
  • onkologická onemocnění, chronická střevní onemocnění, autoimunitní onemocnění, sepse
  • kombinace jakýchkoliv výše uvedených faktorů

NUTRIADAPT Nehrozí vám trombofilie? KREVNÍ SRAŽENINA

Genetický test pro klidnější duši

V poradních NUTRIADAPT si genetický test mohou pořídit nejen lidé s nadváhou, ale kdokoliv, kdo má podezření na možný výskyt tohoto závažného onemocnění. „Test DNA doporučujeme zejména těhotným ženám, ale i ženám používajícím antikoncepci či hormonální substituční terapii v přechodu. U nich je prokázáno zvýšené riziko trombofilie." říká MUDr. Ondřej Nývlt.

Odběr vzorku je rychlý, trvá asi dvě minuty a také naprosto bezbolestný, provádí se stěrem slin z dutiny ústní. Specialisté NUTRIADAPT na všech pobočkách jsou pro odběr DNA vzorku řádně vyškoleni. Výsledky získaného vzorku budou k dispozici v průběhu dvou až tří týdnů.

„V případě, že genetický test prokáže vrozenou trombofilii či zvýšené riziko trombofilie, bude klientovi doporučena návštěva odborného lékaře hematologa. Naši specialisté pak mohou nabídnout speciální jídelníček, díky kterému je možné také riziko trombofilie snížit," dodává MUDr. Ondřej Nývlt.

Test není jen pro klienty NUTRIADAPT

Genetický test si může na některé z poraden NUTRIADAPT nechat provést kdokoli, není určen jen pro klienty NUTRIADAPT. Běžná cena genetického testu je 2000 korun.

„Genetika Plzeň nám nabídla velmi výhodnou cenu genetických testů, které jsou poměrně nákladné. Společně chceme lidem nabídnout rychlou možnost vyhnout se závažným zdravotním komplikacím. A protože máme poradny po celé České republice, věříme, že můžeme pomoci tisícům lidí, pro které by bylo jinak složité tento test běžně získat." říká Marta Nosková z NUTRIADAPT, která s nápadem DNA testování přišla.

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment