Největší hrozbou pro srdce a cévy nejsou tuky, varují vědci

08.08.2017 | 24961x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Strava

Kardiovaskulární onemocnění se mezi příčinami předčasného úmrtí celosvětově bohužel stále drží na předních příčkách. Jedním z hlavních rizikových faktorů je v tomto případě nevhodné stravování. Čeští vědci ovšem přišli s novými poznatky, které dosavadní výživová doporučení vyvracejí.

Nadměrná konzumace tuků, vzrůstající hladina cholesterolu a problém je na světě. To je scénář, o který se spousta lékařů dodnes opírá a před nímž své pacienty varuje. Brněnští vědci z Masarykovy univerzity ale výsledky svých výzkumů upozorňují na to, že daleko nebezpečnější než tuky jsou sacharidy. Ty nám mohou z hlediska rizika vzniku kardiovaskulárního onemocnění (KVO) uškodit mnohem více.

Nejvíce sacharidů, nejvíce problémů

Vědci se zaměřili na to, jak se stravují obyvatelé 42 evropských zemí a na to, jaký má jejich jídelníček vliv na zdraví ve smyslu již zmíněného rizika KVO. Po vyhodnocení 62 nejběžněji konzumovaných základních potravin vyšlo najevo, že onemocněním srdce a cév nejvíce trpí obyvatelé zemí, v nichž je nejvyšší meziroční spotřeba sacharidů. Tam, kde jedí hodně tuků a živočišných bílkovin, je naopak výskyt tohoto onemocnění nejnižší.

To ale samozřejmě neznamená, že se můžeme cpát tuky od rána do večera bez toho, aniž by nám hrozily nějaké zdravotní komplikace. Problém je spíše v tom, jak se sacharidy v našem těle chovají a co způsobují.

Čeho je moc, toho je příliš. U glukózy to platí dvojnásob

Když sníme potraviny bohaté na sacharidy (především rafinované cukry), dochází k tomu, že se v krvi shromažďuje velké množství glukózy. Ta je sice nepostradatelným zdrojem energie, ale v tomto nadlimitním množství může způsobit pěknou neplechu. V cévách totiž může tvořit vazby s proteiny, ze kterých pak mohou vznikat nebezpečná zánětlivá ložiska. A odtud už je jen kousek ke kornatění cév (ateroskleróze) a zmíněným KVO.

Jak je to tedy s těmi tuky?

Je až s podivem, že tuky vyšly z tohoto srovnání mnohem lépe. A to i přesto, že i tímto výzkumem bylo znovu prokázáno, že jejich nadměrná konzumace (zejména těch živočišných) představuje nejvyšší riziko v případě zvyšování hladiny cholesterolu.

Reputaci tuků pomohlo i to, že v zemích, kde je jejich spotřeba největší (v kombinaci s vysokým příjmem živočišných proteinů), je zároveň velmi dobrá dostupnost lékařské péče a výdaje na ni jsou značně vysoké. Tuky jsou ale podle brněnských vědců z hlediska rizika vzniku KVO k organismu šetrnější právě proto, že nemají žádný vliv na hladinu krevního cukru.

Co tedy jíst, aby bylo naše srdce zdravé

“Podle nejnovějších poznatků je potřeba nastavit stravu tak, aby výkyvy hladiny krevního cukru byly co nejmenší. Mezi základní živiny, které mají na hladinu krevního cukru vliv, a potažmo na vylučování inzulinu, patří především sacharidy, ale také některé zdroje bílkovin (například z mléčných výrobků). Jediné tuky tuto reakci nespouští,” říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt Weight Management Clinic.

Sacharidy ano. Ale jen ty, které neškodí

nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt Weight Management Clinic

Ze sacharidů bychom se měli vyhýbat těm jednoduchým, tedy cukrům. Celkově bychom měli množství sacharidů ve stravě snížit. “Volte jen ty, které mají nízký glykemický index a nízkou glykemickou nálož,” radí Monika Bartolomějová. Do této skupiny patří především neškrobová zelenina (např. brokolice, květák, celer, tuřín, ředkvičky, cibule, česnek, pórek, lilek, paprika, houby) a luštěniny.

I z bílkovin a tuků je potřeba vybrat ty správné

Zapomínat bychom podle Moniky Bartolomějové neměli ani na tuky, protože některé z nich jsou esenciální, tedy takové, které si naše tělo neumí samo vyrobit. “Zařazujte jak tuky rostlinné a jejich zdroje (olivový olej, vlašské ořechy, mandle, avokádo), tak ale i živočišné, jako například máslo nebo ghí (přepuštěné máslo). Důležitý je i příjem bílkovin, protože bez nich se rovněž neobejdeme. Mezi jejich zdroje patří maso, ideálně z volně se pohybujících zvířat, nebo mléčné produkty, se kterými to ale rovněž není potřeba nijak přehánět,” upozorňuje.

Jak na cholesterol? Jednoduše

Pokud chcete pozitivně ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi, zařazujte do jídelníčku mleté lněné semínko, vlašské ořechy a další zdroje omega 3 mastných kyselin (ryby, olivy, chia semínka, špenát, sóju atd.).

Název studie: Food consumption and the actual statistics of cardiovascular diseases: An epidemiological comparison of 42 European countries (více ZDE).

 

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment