Odměnu za dobré známky na vysvědčení? Beze všeho, ale ne příliš sladkou

28.06.2018 | 5123x | Andrea Vašáková | Zdraví, Strava, Děti, Nemoci, Čtení na víkend

Je to tu. Zítra se naposledy otevřou dveře škol a za značně kratší dobu, než kdykoli jindy v roce, z nich vylétnou radostní školáci natěšení na letní prázdniny. Ať už se vaše dítko na ucházející vysvědčení nadřelo, nebo zvládlo všechny nástrahy letošního školního roku s přehledem, bezesporu si zaslouží odměnu. Se sladkostmi to ale nepřehánějte.

A proč? Protože pořekadlo, že “všeho moc škodí”, platí v případě cukru dvojnásob. Fakt, že může lidskému organismu uškodit více než dříve obávané tuky, bylo v poslední době vehementně diskutováno. U dospělých je - v případě nadměrné konzumace sacharidů, a to především těch nevhodných - jedním z největších strašáků riziko kardiovaskulárního onemocnění. U dětí je to ale ještě jinak.


5 důvodů, proč to s cukrem nepřehánět


Ona totiž i ta pamlsková vyhláška, která v poslední době spustila spoustu žhavých debat, má své opodstatnění. Cukr je prostě nebezpečný, a to zejména v takové míře, v jaké se jím ládují děti ve 21. století. Důvodů, na které na svých webových stránkách upozorňuje Státní zdravotní ústav, je hned několik:

 

  • Závislost
    S konzumací cukru se v mozku vylučuje dopamin, který (podobně jako v případě drog) vyvolává chvilkový pocit štěstí a následně také touhu po další “dávce”.

  • Tvorba nadbytečného tuku
    Pokud je cukr přijímán v nadbytečném množství, je právě tento nadbytek přeměněn a uložen v podobě tuku.

  • Překročení maximální doporučené denní dávky téměř o polovinu
    Děti ve věku 6–15 let konzumují 140 % (!) maximální denní dávky cukru doporučenou Světovou zdravotnickou organizací (WHO), což je 10 % z celkového denního energetického příjmu.

  • V ČR trpí diabetem téměř 1 milion lidí
    Podle přehledu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR za období 2007–2016 vzrostl počet pacientů z 804 987 na 929 945. Mezi pacienty převládá diabetes mellitus II. typu (85 % v roce 2016) následovaný poruchou glukózové tolerace (7,4 %) a diabetes mellitus I. typu (6,5 %), zbytek případů tvoří sekundární diabetes. Každý rok přibývá v průměru dalších 14 tisíc lidí bojujících s tímto onemocněním. Když tedy k údajům z roku 2016 přičteme dalších 28 000, jsme téměř na milionu.

  • Obrovská zátěž pro státní rozpočet
    Vzhledem k současným statistikám a velkému počtu osob trpících diabetem se náklady na jeho léčbu vyšplhají až na 40 miliard korun ročně.

 

Tak a už vás nebudeme strašit. Na druhou stranu ale doufáme, že těchto několik závažných důvodů vás přinutí k zamyšlení se nejen nad tím, zda sladké svým dětem dopřát, ale i nad tím, kolik a v jaké podobě. Takže jakou sladkou odměnou překvapit vašeho školáka nebo školačku? Máme pro vás několik zdravých tipů.

 

5 tipů na sladkou odměnu za vysvědčení od Světa zdraví

 

Nepečený lehký dortík se sušenkami

 

Co budete potřebovat:

  • košík čerstvých jahod (případně jahodový kompot)
  • 10 balení sušenek SMART BREAK
  • 1 balení Skyr 400 g
  • 500 g jogurtu
  • 1 zakysaná smetana
  • 50 g kokosového cukru
  • hoblinky z hořké 75% čokolády na ozdobu


Jak na to:

Čerstvý jogurt (případně jahodový kompot) necháme okapat v cedníku. V míse smícháme jogurt, Skyr a zakysanou smetanu a osladíme kokosovým cukrem.

Dno větší keramické misky vyložíme polovinou sušenek SMART BREAK. Na ně poklademe jahody a celé pokryjeme polovinou jogurtové směsi. Celý postup ještě jednou zopakujeme – sušenky, jahody, jogurtová směs. Horní vrstvu ozdobíme hoblinkami čokolády. Přikryjeme potravinovou folií a dáme do ledničky vychladit alespoň na 1 hodinu.
 

Ananasové raviolky plněné lehkým pistáciovým krémem

 

Co budete potřebovat:

  • 1 menší ananas
  • 1 polotučný tvaroh
  • 1 zakysaná smetana (14 % tuku)
  • přepuštěné máslo ghí
  • hrst nesolených pistácií
  • javorový sirup
  • ​máta


Jak na to:

Ananas nakrájíme na velmi tenké plátky, které nejdříve orestujeme na ghí, aby změkly a daly se přehnout. 

Krém vytvoříme tak, že vyšleháme tvaroh s javorovým sirupem a troškou zakysané smetany. Výsledný krém nesmí být moc tekutý a musí se dát dobře roztírat. Vmícháme do něj nasekané pistácie. Každý plátek ananasu potřeme do půlky krémem a přehneme. Podáváme vychlazené. Dozdobíme zbylým krém a snítkou máty.
 

Jogurtové muffiny s borůvkami nebo třešněmi

 

Co budete potřebovat:

  • 400 g bílého jogurtu (3,5 % tuk, např. Hollandia)
  • 250 g pohankové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 140 g kokosového (nebo třtinového) cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 banán
  • 100 g borůvek
  • 100 g třešní
  • citrónová kůra
  • jogurt + máta na ozdobu
  • košíčky na muffiny


Jak na to:

V míse smícháme všechny suché ingredience. Vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Do žloutků zašleháme i cukr a povolené máslo. Banán rozmačkáme vidličkou a vmícháme do žloutkové směsi, k tomu přidáme jogurt a vsypeme směs ze suchých ingrediencí. Důkladně promícháme, poté přidáme ještě kůru z citronu a na závěr lehce vmícháme pěnu z bílků.

Pečeme ve formě na muffiny, do které předem vložíme papírové košíčky. Nalijeme těsto přibližně do ⅔ košíčků, dozdobíme borůvkami a třešněmi a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–12 minut. Průběžně zkoušíme špejlí (těsto by se na ni nemělo lepit). Vychladlé muffiny podáváme s kopečkem jogurtu ozdobeným mátou a třešněmi nebo borůvkami.

 

Malinové smoothie s jahodami, kefírem a mátou

 

Co budete potřebovat:

  • 200 g malin
  • 300 g jahod
  • 800 ml kefíru
  • máta
  • 2 odměrky SMART SHAKE vanilka
  • ovesné vločky
  • ​rostlinné mléko


Jak na to:

Ovoce a SMART SHAKE rozmixujeme v mixéru společně s kefírem. V případě, že chceme vydatnější jídlo, přidáme a rozmixujeme do smoothie i ovesné vločky. V případě potřeby naředíme rostlinným (mandlovým, rýžovým) mlékem. Smoothie nalijeme do sklenice a ozdobíme lístky máty.
 

Lahodná střecha ze sušenek SMART BREAK

 

Co budete potřebovat:

Střecha:

Krém:

  • 250 g polotučného tvarohu (1 krabička)
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 20 g domácího vanilkového cukru (nebo třtinového cukru, případně 1 PL medu)
  • kůra z poloviny citrónu
  • 50 g 4H COMPLEX PROTEIN (2 odměrky - vanilky nebo kakao) nebo 1 PL kakaa holandského typu
  • ​banán nebo jiné ovoce


Jak na to:

Připravíme si krém. Vyšleháme tvaroh, zakysanou smetanu, domácí vanilkový cukr, kůru z poloviny citrónu, 2 odměrky proteinu vanilka nebo kakao.

Na střechu budeme potřebovat sušenky, které rozložíme před sebe na alobal, pohledovou stranou dolů, delší stranou k sobě, a to ve třech řadách. Tak nám vzniknou 3 řady po 6 sušenkách, kdy střední řada bude základna a boční řady budou tvořit strany střechy. Na střední řadu naneseme polovinu krému. Na vzniklou vrstvu položíme celý banán nebo jiné ovoce (celé jahody, maliny, borůvky apod.). Ovoce pak zakryjeme zbylým proteinovým krémem.

Střechu zaklopíme tak, že levou ruku podložíme pod alobal, na kterém leží levá nezakrytá strana sušenek a to samé uděláme s pravou stranou. Nad střechou alobal utáhneme rolováním a necháme do druhého dne rozležet. Po rozbalení krájíme, čímž vzniknou pěkné proteinové trojúhelníčky naplněné ovocem.

TIP: Na nanášení krému lze využít igelitový sáček s ustřiženým rohem.

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

462 579
zhubnutých kilogramů
93
poraden
214
specialistů