Vykašlat se na vánoční cukroví? Hloupost! Mlsat se dá i zdravě

08.12.2017 | 27557x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Hubnutí, Strava, Čtení na víkend

Adventní věnec na stole, světýlka v oknech, mikulášská nadílka předána, kostýmy na vánoční besídku ušité, dárky jakžtakž nakoupené… Máte toho tolik, že cukroví upéct prostě nestíháte a kromě toho si ještě ke všemu tomu stresu nechcete zkazit figuru? Hloupost! Vánoce jsou jen jednou za rok, tak si je užijte se vším, co k nim patří. Na cukroví podle našich receptů si můžete pochutnat bez výčitek.

Máte pocit, že nic nestíháte. V práci se vám toho před koncem roku kupí den ode ode více, protože všichni dohánějí resty na poslední chvíli, ať mají přes svátky klid. Říkáte si, že byste Vánoce letos nejradši zrušili a odjeli někam hodně daleko, kde byste si zasloužené volno užili po svém?

Tuhle možnost samozřejmě máte. Bojkotovat svátky lenošením na prosluněné pláži s lahodným koktejlem v ruce není hřích. Na druhou stranu, v té naší české kotlině máme Vánoce odjakživa tak nějak pod kůží - nebylo by vám to líto?

Vykašlete se na uklízecí šílenství. Přípravy si ale užijte

Máte osypky při pouhém pomyšlení na to, kolik toho ještě musíte zvládnout, aby byl váš byt nebo dům na Štědrý den napulírovaný a všechno vonělo a lesklo se čistotou? Musíte ještě důkladně umýt a vyleštit všechna okna, sundat, vyprat, vyžehlit všechny záclony a závěsy a pak je znovu pověsit? Kartáčem vydrbat a následně samozřejmě vyluxovat všechny koberce a utřít prach i tam, kam roky nikdo nesáhnul? Pokud ano, pak je docela pochopitelné, že už vám na nic jiného nezbývá čas ani energie.

Nezapomínejte na to, že Ježíšek se narodil v chlévě a advent má být časem klidu a rozjímání. Vykašlete se na tedy na to, co vás stresuje a předvánoční čas si vychutnejte i s jeho atmosférou. Místo na umývání oken si vezměte v práci volno na výrobu dekorací a pečení cukroví. Pusťte si koledy a užijte si to! A zapojte klidně i vaše děti, ty vás určitě raději uvidí upatlané od těsta a usmívající se než vystresované a nervózně pobíhající s hadrem v ruce.

Upečte si podle našich receptů a mlsejte bez výčitek

Že právě hubnete a nechcete se tláskat sladkým, kterému se při pečení prostě nedá odolat? I na to jsme mysleli a připravili pro vás takové recepty, podle kterých se vám bude péct jedna báseň. A na cukroví si budete moci pochutnat zcela bez výčitek!

Vybrali jsme pro vás pár receptů.

 

Mandlové rohlíčky

 
  • 300 g špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mandlí
  • 40 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • třtinový vanilkový cukr na obalení (Alnatura, koupíte v DM drogeriích)

Mandle zbavíme slupek a nasucho trochu opražíme, poté nameleme nebo nasekáme ve strojku najemno, takto připravené je smícháme s ostatními ingrediencemi, utvoříme pěkný bochánek a necháme odležet alespoň dvě hodiny v lednici. Rohlíčky tvarujeme co nejmenší, lépe to vypadá, dáme je na plech s pečicím papírem a pečeme na zhruba 175 °C asi 8 minut. Záleží na velikosti, měly by zůstat světlé, jen trochu zlatavé odspodu. Ještě vlažné obalujeme ve třtinovém vanilkovém cukru.

Kalorické hodnoty:

Celá dávka 50 ks: energie 3500 kcal, bílkoviny 61 g, sacharidy 271 g, tuky 239 g, vláknina 34,4 g
Jeden kousek: energie 70 kcal, bílkoviny 1,2 g, sacharidy 5,4 g, tuky 4,8 g, vláknina 0,7 g

Věděli jste, že…

Špaldová mouka je nešlechtěná pšenice typické oříškové chuti obsahuje nejvíc bílkovin ze všech obilovin. Je bohatá na minerály, zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitaminy B1, B2. Pozitivně působí na imunitní systém. Špalda má na rozdíl od klasické bílé mouky vysoký obsah vlákniny.
 

Povidlové řezy

 

  • 300 g celozrnné mouky
  • 200 g švestkových povidel
  • 250 ml vody
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů
  • 100 g spařených rozinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva (bez fosfátu)
  • špetka soli

Povidla rozmíchejte v teplé vodě, vmíchejte ořechy, rozinky, skořici a nakonec mouku s kypřicím práškem. Vypracujte těsto, které rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C asi 20 minut. Vychladlé těsto rozkrájejte na malé řezy (4x4 cm).

Kalorické hodnoty:

Celá dávka 30 ks: energie 3158 kcal, bílkoviny 79 g, sacharidy 433 g, tuky 136 g, vláknina 52,7 g
Jeden kousek: energie 63 kcal, bílkoviny 1,6 g, sacharidy 8,7 g, tuky 2,7 g, vláknina 1 g

Věděli jste, že…

Vlašské ořechy jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vitaminy E, B6, rostlinné steroly, vlákninu, polyfenoly, draslík, hořčík, bílkoviny, vlákninu a arginin. Zcela prokazatelně snižují riziko cukrovky, ischemické choroby srdeční a rakoviny. Omega-3 mastné kyseliny podporují zdravý cévní systém, zlepšují prokrvení v cévách a snižují krevní tlak a cholesterol. Vlašské ořechy příznivě působí na nervy a mozek, zlepšují soustředění, paměť, a dokonce snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby.
 

Matcha kuličky s citrónem

 

  • 100 g sušených nesířených meruněk
  • 100 g kešu ořechů nebo mandlí
  • 100 g kokosové moučky (kokosu rozmixovaného najemno)
  • 50 g másla
  • 1 lžička prášku zeleného čaje Matcha
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • kokos nebo mleté pistácie na obalení, případně goji na ozdobu

Rozmixujte kešu nebo mandle, meruňky, smíchejte všechny ingredience v míse a dobře promíchejte, dokud se obsah nespojí na lepkavé zelené těsto. Tvarujte kuličky, které můžete obalit v kokosu nebo v mletých pistáciích, případně můžete dozdobit goji.

Kalorické hodnoty:

Celá dávka 30 ks: energie 2176 kcal, bílkoviny 29 g, sacharidy 153 g, tuky 160 g, vláknina 48 g
Jeden kousek: energie 73 kcal, bílkoviny 1 g, sacharidy 5,1 g, tuky 5,3 g, vláknina 1,6 g

Věděli jste, že…

Matcha Tea je 100% zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek, při jehož výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Nedávné vědecké studie došly k závěru, že Matcha obsahuje 137x více EGCG než běžný zelený čaj. EGCG je nejúčinnější antioxidant a výborný pomocník při spalování tuků. Matcha tak obsahuje až 20x vyšší antioxidační kapacitu než borůvky nebo granátová jablka. Při konzumaci čaje Matcha se zrychlí metabolismus o 30–40 % a v západních zemích je často využíván v boji proti obezitě. Pití kvalitního zeleného čaje Matcha nemá žádné negativní účinky na krevní tlak.

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment