Brokolicová pánev se žampiony a arašídy, rýže

  • 4
    porce
  • 40
    minut
  • snadné
  • 1973 kJ / porce

Jedním z nejzdravějších receptů vegetariánské kuchařky Světa zdraví je tato brokolicová pánev, protože brokolice patří podle žebříčků mezi nejzdravější potraviny na světě. Připravte si ji na asijský způsob a vychutnejte si ji k obědu.

  • 400 g růžiček z brokolice (z 1 ks brokolice)
  • 300 g zeleniny (lze nakombinovat) (mražené zelené fazolové lusky, mrkev, paprika, pak choi, cuketa)
  • 120 g žampionů (6 ks)
  • 35 g cibule (1 malý ks)
  • 80 g vyloupaných nepražených nesolených arašídů
  • 30 ml oleje (3 PL) (olivový, řepkový nebo sezamový)
  • 20 ml sójové omáčky (4 ČL)
  • 20 ml šťávy z citrusu (½) (limetka nebo citron)
  • 5 g zázvoru (cca 1cm kousek)
  • 240 g rýže (jasmínová, basmati nebo natural)
  • sůl
  • pepř

Růžičky brokolice dáme do vroucí vody na 3 minuty povařit. Poté je scedíme a dáme na chvíli stranou. Zeleninu nakrájíme na tenké kousky, žampiony na plátky a cibuli na půlkolečka.

V hluboké pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, tvrdší zeleninu a brokolici a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Poté lehce snížíme plamen, přidáme měkčí zeleninu a žampiony a za občasného promíchávání směs zahříváme 5 minut.

V mezičase si jednoduše připravíme omáčku smícháním sójové omáčky, citrusové šťávy a nadrobno nakrájeného zázvoru.

Když už je směs hotová, lehce zvýšíme teplotu, přidáme arašídy a omáčku, rychle promícháme a stáhneme z plotny.

Rýži uvaříme podle návodu na obalu.

Směs z pánve a rýži rozdělíme na 4 porce a podáváme.

  • 4 porce, doba přípravy 40 minut, 1879 kcal / 7892 kJ, 470 kcal / 1973 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 17 g
  • Sacharidy: 62 g
  • Tuky: 17 g
  • Vláknina: 10 g
  • Vhodné pro vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny

Poznámka: Brokolice patří podle žebříčků mezi nejzdravější potraviny na světě. Obsahuje vysoké množství vlákniny, výborně zasytí a přitom má nízkou energetickou hodnotu na hmotnostní jednotku. Právě díky vysokému obsahu vlákniny a také antioxidantů se o brokolici často hovoří v souvislosti s prevencí vzniku rakoviny tlustého střeva.

Připravili jsme pro vás novou Vegetariánskou kuchařku, ve které najdete zdravé snídaně, svačiny, obědy i večeře bez masa. Podívejte se na stránky Tématické kuchařky Světa zdraví a nechte se jí inspirovat.

Svět zdraví recepty Brokolicová pánev se žampiony a arašídy, rýže

Svět zdraví recepty Brokolicová pánev se žampiony a arašídy, rýže

Svět zdraví recepty Brokolicová pánev se žampiony a arašídy, rýže

  • 400 g růžiček z brokolice (z 1 ks brokolice)
  • 300 g zeleniny (lze nakombinovat) (mražené zelené fazolové lusky, mrkev, paprika, pak choi, cuketa)
  • 120 g žampionů (6 ks)
  • 35 g cibule (1 malý ks)
  • 80 g vyloupaných nepražených nesolených arašídů
  • 30 ml oleje (3 PL) (olivový, řepkový nebo sezamový)
  • 20 ml sójové omáčky (4 ČL)
  • 20 ml šťávy z citrusu (½) (limetka nebo citron)
  • 5 g zázvoru (cca 1cm kousek)
  • 240 g rýže (jasmínová, basmati nebo natural)
  • sůl
  • pepř

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

506 853
zhubnutých kilogramů
93
poraden
204
specialistů