Luštěniny propláchneme vodou a necháme okapat.
Dýni omyjeme, rozkrojíme napůl, zbavíme vnitřku se semeny a nakrájíme na kostičky o hraně zhruba 1,5 cm. Dýně hokaido se nemusí loupat.
V hrnci rozpálíme tuk a necháme na něm 1 minutu rozvonět koření kromě kurkumy a papriky.
Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, plochou nože rozmáčknutý česnek, kurkumu a lehce osolíme.
Občas promícháme a po zesklovatění cibule vyndáme česnek a přidáme dýni, popřípadě mletou papriku a chilli papričku. Lehce podlijeme vodou, aby byla dýně z poloviny ponořená, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dusit.
Quinou uvaříme podle návodu na obalu.
K dýni přidáme luštěninu a necháme dusit dalších 5 minut. Curry po dovaření necháme 10 minut vychladnout a poté ho zhruba z jedné třetiny rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto se vytvoří omáčka, kterou podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Curry podáváme s uvařenou quinoou.
- 2 porce, doba přípravy 40 minut, 908 kcal / 3814 kJ, 454 kcal / 1905 kJ na 1 porci
- Bílkoviny: 19 g
- Sacharidy: 63 g
- Tuky: 14 g
- Vláknina 14 g
- Vhodné pro vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku
Poznámka: Quinoa je bezlepková obilovina známá jako merlík chilský. K dostání je ve více variantách. Kromě klasické bílé například i černá nebo červená. Její hlavní předností je vyšší obsah bílkovin než je tomu u obdobných potravin a také velmi dobrá schopnost zasytit.
Poznámka 2: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.
Připravili jsme pro vás novou Vegetariánskou kuchařku, ve které najdete zdravé snídaně, svačiny, obědy i večeře bez masa. Podívejte se na stránky Tématické kuchařky Světa zdraví a nechte se jí inspirovat.