Dýňové curry s quinoou

  • 2
    porce
  • 40
    minut
  • středně těžké
  • 1905 kJ / porce

Quinoa je bezlepková obilovina, která je k dostání ve více variantách. Její hlavní předností je vyšší obsah bílkovin než je tomu u obdobných potravin a také velmi dobrá schopnost zasytit. Přidejte ji k dýňovému curry a máte lahodný bezmasý oběd.

  • 500 g dýně hokaido (1 malý ks)
  • 400 g luštěnin v konzervě (1 plechovka) (cizrna, bílé fazole nebo čočka)
  • 10 ml tuku (1 PL) (řepkový olej, olivový olej nebo přepuštěné máslo – ghí)
  • 5 g chilli papričky (1 ks)
  • 30 g cibule (žlutá cibule, šalotka nebo jarní cibulka)
  • 5 g česneku (1 stroužek)
  • 2 g kurkumy (1 ČL)
  • koření (lze nakombinovat dle chuti) (1 g mleté papriky – ½ ČL, 1 g skořice – ½ ČL, špetka mletého kmínu, 1 bobkový list)
  • sůl
  • pepř
  • 100 g quinoy

Luštěniny propláchneme vodou a necháme okapat.

Dýni omyjeme, rozkrojíme napůl, zbavíme vnitřku se semeny a nakrájíme na kostičky o hraně zhruba 1,5 cm. Dýně hokaido se nemusí loupat.

V hrnci rozpálíme tuk a necháme na něm 1 minutu rozvonět koření kromě kurkumy a papriky.

Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, plochou nože rozmáčknutý česnek, kurkumu a lehce osolíme.

Občas promícháme a po zesklovatění cibule vyndáme česnek a přidáme dýni, popřípadě mletou papriku a chilli papričku. Lehce podlijeme vodou, aby byla dýně z poloviny ponořená, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dusit.

Quinou uvaříme podle návodu na obalu.

K dýni přidáme luštěninu a necháme dusit dalších 5 minut. Curry po dovaření necháme 10 minut vychladnout a poté ho zhruba z jedné třetiny rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto se vytvoří omáčka, kterou podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Curry podáváme s uvařenou quinoou.

  • 2 porce, doba přípravy 40 minut,  908 kcal / 3814 kJ, 454 kcal / 1905 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 19 g
  • Sacharidy: 63 g
  • Tuky: 14 g
  • Vláknina 14 g
  • Vhodné pro vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku

Poznámka: Quinoa je bezlepková obilovina známá jako merlík chilský. K dostání je ve více variantách. Kromě klasické bílé například i černá nebo červená. Její hlavní předností je vyšší obsah bílkovin než je tomu u obdobných potravin a také velmi dobrá schopnost zasytit.

Poznámka 2: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.

Připravili jsme pro vás novou Vegetariánskou kuchařku, ve které najdete zdravé snídaně, svačiny, obědy i večeře bez masa. Podívejte se na stránky Tématické kuchařky Světa zdraví a nechte se jí inspirovat.

Svět zdraví recepty Dýňové curry s quinoou

Svět zdraví recepty Dýňové curry s quinoou

Svět zdraví recepty Dýňové curry s quinoou

  • 500 g dýně hokaido (1 malý ks)
  • 400 g luštěnin v konzervě (1 plechovka) (cizrna, bílé fazole nebo čočka)
  • 10 ml tuku (1 PL) (řepkový olej, olivový olej nebo přepuštěné máslo – ghí)
  • 5 g chilli papričky (1 ks)
  • 30 g cibule (žlutá cibule, šalotka nebo jarní cibulka)
  • 5 g česneku (1 stroužek)
  • 2 g kurkumy (1 ČL)
  • koření (lze nakombinovat dle chuti) (1 g mleté papriky – ½ ČL, 1 g skořice – ½ ČL, špetka mletého kmínu, 1 bobkový list)
  • sůl
  • pepř
  • 100 g quinoy

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

519 080
zhubnutých kilogramů
93
poraden
202
specialistů