Grilované žampiony s paprikou a cherry rajčátky

  • 4
    porce
  • 30
    minut
  • snadné
  • 585 kJ / porce

Spojením studených listů salátu a teplé grilované zeleniny vytvoříme neobyčejnou kombinaci, která nás zasytí lépe, než kdybychom si připravili všechnu zeleninu v čerstvém stavu, a máme tak báječnou odpolední svačinu nebo večeři. Navíc žampiony jsou zdrojem vitaminů (C, B, D) a minerálních látek (zinek, selen, vápník a další). Zároveň mají nízkou energetickou hodnotu, takže jsou výborným pomocníkem při redukci hmotnosti.

  • GRILOVANÁ ZELENINA
  • 250 g žampionů (10 ks)
  • 100 g čerstvých zelených chřestů (10 ks, můžeme vynechat a počkat na sezónu)
  • 100 g červené papriky (1 menší kus)
  • 100 g žluté papriky (1 menší kus)
  • 250 g cherry rajčátek (1 stonek)
  • 50 g červené cibule (1 ks)
  • SALÁT
  • 1 miska míchaného salátu (mix salátů)
  • ZÁLIVKA
  • cca 20 ml bílého vinného octa (2 PL)
  • cca 20 g hořčice (2 PL)
  • cca 20 g medu (2 PL)
  • cca 20 g olivového oleje (2 PL)
  • citrónová šťáva z ½ citrónu
  • špetka soli
  • špetka pepře

Zeleninu očistíme a připravíme na gril tak, že papriky nakrájíme na větší úhledné kostičky, cherry rajčátka rozpůlíme, cibuli nakrájíme na větší plátky nebo osminky, žampiony rozkrájíme na čtvrtiny a chřest nakrájíme na cca 3 stejně velké kusy nebo necháme vcelku. Grilujeme na desce nebo na podložce vhodné pro grilování menších kousků, aby nám nepropadly do ohně, cca 5 minut z každé strany dle toho, jak se nám zdá zelenina propečená. Nesmí být příliš tvrdá, ale ani příliš měkká.

Mezitím si ve větší míse připravíme salátové listy a v menší misce zálivku. Zálivku připravíme smícháním octa, hořčice, medu, olivového oleje a citrónové šťávy, dle chuti ji osolíme a opepříme. Poté ji nalijeme do mísy se salátem a vše zlehka ale důkladně promícháme.

Salát rozdělíme do 4 talířů nebo misek, každou porci doplníme teplou grilovanou zeleninou a ihned podáváme.

  • 4 porce, doba přípravy 30 minut, 2341 kJ
  • 139 kcal / 585 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 5 g
  • Sacharidy: 17 g
  • Tuky: 5,5 g
  • Vláknina: 5 g
  • Vhodné pro děti, sportovce, diabetiky a vegetariány, bez lepku, zdroj vlákniny

TIP: K salátu můžeme přidat grilované brambory ve slupce, které salát doplní o komplexní sacharidy.

Svět zdraví recepty Grilované žampiony s paprikou a cherry rajčátky

Svět zdraví recepty Grilované žampiony s paprikou a cherry rajčátky

Svět zdraví recepty Grilované žampiony s paprikou a cherry rajčátky

  • GRILOVANÁ ZELENINA
  • 250 g žampionů (10 ks)
  • 100 g čerstvých zelených chřestů (10 ks, můžeme vynechat a počkat na sezónu)
  • 100 g červené papriky (1 menší kus)
  • 100 g žluté papriky (1 menší kus)
  • 250 g cherry rajčátek (1 stonek)
  • 50 g červené cibule (1 ks)
  • SALÁT
  • 1 miska míchaného salátu (mix salátů)
  • ZÁLIVKA
  • cca 20 ml bílého vinného octa (2 PL)
  • cca 20 g hořčice (2 PL)
  • cca 20 g medu (2 PL)
  • cca 20 g olivového oleje (2 PL)
  • citrónová šťáva z ½ citrónu
  • špetka soli
  • špetka pepře

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

523 963
zhubnutých kilogramů
93
poraden
196
specialistů