Kachní prso pečené s jablkem a batátové pyré

  • 4
    porce
  • 60
    minut
  • středně těžké
  • 1625 kJ / porce

I kachna se dá lehce připravit o něco lehčí. Batátové pyré nahradí knedlík a jablíčka dodají sváteční chuť. A nezapomeňte během Vánoc udržovat svůj metabolismus aktivní a udělejte si každý den čas třeba na svižnou procházku.

  • 500 g kachních prsou (4 ks)
  • 150 g jablka (1 ks)
  • 250 g batátů (2 ks)
  • 5 g česneku (1 stroužek)
  • 1 cm zázvoru
  • sůl (dle chuti)
  • pepř (dle chuti)
  • bylinky (dle chuti: oregáno, tymián apod.)

Jablko rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky.

Kachní prsa omyjeme, osušíme a na straně s kůží vytvoříme ostrým nožem po celé délce zářezy asi půl centimetru od sebe, další zářezy provedeme napříč, aby vznikla jemná mřížka. Kůže tak bude křupavá, zlatá a vypeče se z ní tuk.

Maso po obou stranách osolíme, opepříme a posypeme jemně nasekanými nebo sušenými bylinkami. Přimáčkneme je k masu a prsa položíme kůží na studenou pánev bez tuku. Zapneme vařič na plný výkon a opékáme 8–10 minut tak, aby kůže zezlátla a vypekl se tuk.

Přidáme kostičky jablek a opékáme vše společně ještě cca 2 minuty. Prsa otočíme a opékáme spolu s jablky ještě další 2–3 minuty. Do masa nepícháme, na otáčení použijeme pinzetu nebo obracečku.

Opečené maso přendáme na pekáč kůží nahoru, zasypeme jablkem a dopečeme 8–10 minut v troubě předehřáté na 170 °C tak, aby maso zůstalo šťavnaté a nevysušené.

Upečená prsa vyjmeme z trouby a necháme ještě zhruba 10 minut odpočívat.

Batáty oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme je a ponorným mixérem připravíme hladké pyré. Pokud je pyré příliš husté, přilijeme trochu vody. Dosolíme dle chuti a přidáme jeden stroužek prolisovaného česneku a najemno nastrouhaný zázvor.

Těsně před servírováním maso nakrájíme ostrým nožem šikmými řezy na plátky a podáváme s pečeným jablkem a batátovým pyré.

  • 4 porce, doba přípravy 60+ minut, 6500 kJ
  • 387 kcal / 1625 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 27 g
  • Sacharidy: 11 g
  • Tuky: 25 g
  • Vláknina: 2 g
  • Vhodné pro celou rodinu, bez lepku, zdroj bílkovin

Svět zdraví recepty Kachní prso pečené s jablkem a batátové pyré

Svět zdraví recepty Kachní prso pečené s jablkem a batátové pyré

Svět zdraví recepty Kachní prso pečené s jablkem a batátové pyré

Stáhněte si VÁNOČNÍ KUCHAŘKU Světa zdraví a začněte si užívat příprav na Vánoce v pohodě a klidu už dnes.

  • 500 g kachních prsou (4 ks)
  • 150 g jablka (1 ks)
  • 250 g batátů (2 ks)
  • 5 g česneku (1 stroužek)
  • 1 cm zázvoru
  • sůl (dle chuti)
  • pepř (dle chuti)
  • bylinky (dle chuti: oregáno, tymián apod.)

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

512 831
zhubnutých kilogramů
92
poraden
201
specialistů