Krémový zapečený květák

  • 4
    porce
  • 25
    minut
  • snadné
  • 1982 kJ / porce

Tímto receptem potěšíte snad všechny členy rodiny a navíc nestrávíte v kuchyni příliš mnoho času. Zapečený květák je vhodný jak k obědu, tak i k večeři. Díky nízkému množství sacharidů je recept vhodný zejména při nízkosacharidovém stravování.

  • 1200 g květáku (cca 1 a půl kusu)
  • 320 ml 12% smetany
  • 120 g žervé
  • 160 g 30% eidamu
  • 60 g kvalitní libové slaniny
  • 250 g cherry rajčátek
  • 20 g dijonské hořčice
  • 1 PL másla
  • špetka soli
  • špetka pepře

Do velkého hrnce dáme vodu, osolíme a když začne vřít, přidáme očištěné růžičky květáku. Povaříme cca 5 minut, scedíme a odložíme na chvíli stranou.

V malém hrnečku přivedeme k varu smetanu a necháme ji 5 minut probublat. Sundáme ze sporáku, přidáme krémový sýr, hořčici, ½ strouhaného sýra a pořádně zamícháme. Dochutíme pepřem a solí.

Na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu dokřupava, přidáme pokrájená rajčata a směs krátce prohřejeme.

Tukem vymažeme zapékací misku, do které poklademe uvařený květák a slaninu s rajčaty. Vše zalijeme sýrovou směsí, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

  • 4 porce, doba přípravy 25 minut, 1 porce 1982 kJ /472 kcal
  • Tuky: 31 g
  • Sacharidy: 22 g
  • Bílkoviny: 27 g
  • Vláknina: 10 g
  • Zdroj bílkovin a vlákniny

Svět zdraví recept Krémový zapečený květák

Svět zdraví recept Krémový zapečený květák

Svět zdraví recept Krémový zapečený květák

  • 1200 g květáku (cca 1 a půl kusu)
  • 320 ml 12% smetany
  • 120 g žervé
  • 160 g 30% eidamu
  • 60 g kvalitní libové slaniny
  • 250 g cherry rajčátek
  • 20 g dijonské hořčice
  • 1 PL másla
  • špetka soli
  • špetka pepře

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

533 086
zhubnutých kilogramů
91
poraden
190
specialistů