Linecké cukroví

  • 40
    porce
  • 60
    minut
  • snadné
  • 77 kJ / porce

Linecké cukroví patří k vánočním standardům, tak neváhejte a upečte si ho. Ta zdravější varianta vám totiž bude chutnat stejně. Dejte si pár kousků cukroví ke snídani nebo svačině a nikoliv jen tak mezi jídly.

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 50 g medu
  • 1 žloutek
  • strouhaná kůra z půlky citrónu
  • kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)

Máslo, žloutek, citrónovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. vždy v sudém počtu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem.

Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

TIP: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.

TIP 2: Vyzkoušejte také Linecké cukroví z kaštanové mouky.

  • cca 40 ks, doba přípravy 60+ minut, 3100 kJ
  • 18 kcal / 77 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 0,6 g
  • Sacharidy: 4,1 g
  • Tuky: 1,9 g
  • Vláknina: 0,5 g
  • Vhodné pro celou rodinu a vegetariány
  • Pečené

Svět zdraví recepty Linecké cukroví

Svět zdraví recepty Linecké cukroví

Stáhněte si VÁNOČNÍ KUCHAŘKU Světa zdraví a začněte si užívat příprav na Vánoce v pohodě a klidu už dnes. Nechybí v ní ani bramborový salát, tradiční houbový kuba, vánočka a štola.

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 50 g medu
  • 1 žloutek
  • strouhaná kůra z půlky citrónu
  • kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

462 579
zhubnutých kilogramů
93
poraden
214
specialistů