Losos s fenyklem a mrkví

  • 1
    porce
  • 30
    minut
  • středně těžké
  • 1975 kJ / porce

Losos je zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin, ty jsou známé mimo jiné i tím, že působí protizánětlivě. Stejně jako ostatní ryby obsahuje i losos vitamin D, který je nezbytný pro lidský organismus a jehož nedostatkem bohužel trpí většina naší populace. Steak z lososa doplněný fenyklem a mrkví je tak ideální variantou lehkého a přitom vyváženého oběda nebo večeře.

  • 100 g lososa bez kůže
  • 2 PL citrónové šťávy
  • 1 ČL olivového oleje (extra panenský)
  • 20 g zakysané smetany
  • 100 g čerstvého fenyklu
  • 150 g mrkve
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 30 g rýže (neloupaná)

Fenykl opereme, rozkrojíme a odstraníme tvrdý střed. Mrkev omyjeme a oškrábeme. 

Oboje nakrájíme na tenké plátky a v osolené vodě společně dusíme na mírném plameni asi 10 až 15 minut tak, aby zelenina zůstala křupavá. Poté vodu slijeme a do zeleniny zamícháme zakysanou smetanu. 

Filety z lososa osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a opékáme na oleji asi 4 minuty z každé strany. 

Na talíř rozložíme fenykl s mrkví a na zeleninové lůžko položíme lososa. 

Podáváme s rýží uvařenou podle návodu na obalu.

  • 1 porce, doba přípravy 30 minut, 1975 kJ / 470 kcal
  • Tuky: 22 g            
  • Sacharidy: 39 g
  • Bílkoviny: 26 g
  • Vláknina: 9 g
  • Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, zdroj bílkovin a vlákniny, nízký glykemický index
Svět zdraví recepty Losos s fenyklem a mrkví
 
Svět zdraví recepty Losos s fenyklem a mrkví
 
Svět zdraví recepty Losos s fenyklem a mrkví
  • 100 g lososa bez kůže
  • 2 PL citrónové šťávy
  • 1 ČL olivového oleje (extra panenský)
  • 20 g zakysané smetany
  • 100 g čerstvého fenyklu
  • 150 g mrkve
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 30 g rýže (neloupaná)

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

0
zhubnutých kilogramů
poraden
specialistů