Pohankové karbanátky

  • 4
    porce
  • 60
    minut
  • snadné
  • 1100 kJ / porce

Karbanátky máme rádi snad všichni. Zkuste si ale k obědu nebo večeři udělat trochu lehčí a zdravější verzi a místo masa použít pohanku. Pohanka je tradiční bezlepková plodina, která tělu dodává důležitý vitamin P (rutin), jenž nám chrání cévy, a zároveň je zdrojem vlákniny.

  • 200 g pohanky
  • 2 ks slepičích vajec
  • 80 g cibule
  • 40 g celozrnné špaldové mouky
  • 4 stroužky česneku
  • špetka majoránky
  • špetka soli

Pohanku propláchneme v sítu pod tekoucí studenou vodou, nasypeme do hrnce a přivedeme k varu (dva díly vody na jeden díl pohanky). Hned poté, co vzejde var, odstavíme hrnec z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme 30 minut dojít.

Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a smícháme ji s pohankou a vejcem. Směs dochutíme prolisovanými stroužky česneku, solí a majoránkou.

Vše řádně promícháme a ze vzniklé hmoty tvoříme placičky, které obalíme v mouce a dáme na plech vyložený pečicím papírem.

Placičky pečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut a podáváme třeba s lehkým salátkem.

  • 4 porce, doba přípravy do 60 minut, 4400 kJ / 1047 kcal
  • 1100 kJ na 1 porci
  • Tuky: 4 g            
  • Sacharidy: 46 g
  • Bílkoviny: 10 g
  • Vláknina: 7,5 g
  • Vhodné pro celou rodinu a sportovce, zdroj vlákniny a bílkovin

TIP: Do směsi můžeme přidat také čerstvé bylinky, například nasekanou petrželku.
TIP 2: Místo špaldové mouky můžeme použít pohankovou moukou a získáme tak zcela bezlepkový pokrm.

Svět zdraví recept Pohankové karbanátky
 
Svět zdraví recept Pohankové karbanátky
 
Svět zdraví recept Pohankové karbanátky
  • 200 g pohanky
  • 2 ks slepičích vajec
  • 80 g cibule
  • 40 g celozrnné špaldové mouky
  • 4 stroužky česneku
  • špetka majoránky
  • špetka soli

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

462 579
zhubnutých kilogramů
93
poraden
214
specialistů