Hustá zeleninová polévka s fazolemi

  • 4
    porce
  • 45
    minut
  • snadné
  • 949 kJ / porce

  • 1/2 kg brambor oloupaných a nakrájených na kostky (nebo dýně)
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce řepkového nebo olivového oleje
  • 3-4 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 petržel nakrájená na kolečka
  • 1/2 celeru nakrájeného na kostky
  • 250 g fazolí nebo cizrny
  • 1 l zeleninového vývaru (dle potřebné hustoty lze tekutinu přidat)
  • majoránka, sůl, pepř
  • česnek

Fazole nebo cizrnu namočíme přes noc do vody (můžeme použít i luštěniny z konzervy, ty ale řádně propláchneme). Druhý den vodu slijeme a v nové vodě fazole uvaříme do měkka. 

Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou nadrobno, přidáme mrkev, celer, petržel a brambory. Zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut, ke konci přidáme uvařenou luštěninu.

Polévku ochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. 

  • 1/2 kg brambor oloupaných a nakrájených na kostky (nebo dýně)
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce řepkového nebo olivového oleje
  • 3-4 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 petržel nakrájená na kolečka
  • 1/2 celeru nakrájeného na kostky
  • 250 g fazolí nebo cizrny
  • 1 l zeleninového vývaru (dle potřebné hustoty lze tekutinu přidat)
  • majoránka, sůl, pepř
  • česnek

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

506 467
zhubnutých kilogramů
93
poraden
205
specialistů