Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

  • 2
    porce
  • 30
    minut
  • snadné
  • 1677 kJ / porce

Jeden recept na vegetariánskou večeři s mnoha možnými variacemi. Stejně jako můžeme vyzkoušet různé obměny placiček, tak lze vyzkoušet i další kombinace kaše. Místo celeru přimícháme k bramborám třeba kořenovou petržel, dýni nebo brokolici.

  • 250 g zeleniny (cuketa, květák, brokolice nebo mražená zeleninová směs s hráškem)
  • 100 g tofu natural
  • 110 g slepičích vajec (2 ks velikosti M)
  • 40 g mouky (4 PL) (pohanková, špaldová celozrnná nebo rýžová)
  • 25 g cibule (šalotka, žlutá cibule nebo jarní cibulka)
  • 1 g majoránky (½ ČL)
  • 10 ml tuku (1 PL) (řepkový, kokosový nebo olivový olej nebo přepuštěné máslo/ghí)
  • 60 g brambor (1 menší ks)
  • 250 g celeru (½ bulvy)
  • 5 g másla (1 ČL)
  • 100 ml mléka (polotučné kravské, ovesné nebo sójové)
  • 10 g čerstvé petrželky (hrst)
  • sůl
  • pepř

Na plotnu dáme ve větším hrnci vařit vodou. Brambory s celerem očistíme a nakrájíme na kostky, které pak vložíme do vroucí osolené vody a necháme vařit cca 15 minut do změknutí.

Zeleninu na placičky si musíme upravit na malé kousky. Cuketu nastrouháme najemno, jinou zeleninu rozmixujeme v mixéru. Zeleninu lehce osolíme a necháme chvilku ležet.

Mezitím nahrubo nastrouháme i tofu a cibulku nakrájíme na kostičky. V míse rozšleháme vidličkou vejce s trochou soli a pepře a majoránkou. Poté k vaječné směsi přidáme mouku a dobře prošleháme.

Ze zeleniny vymačkáme přebytečnou tekutinu a spolu s tofu a šalotkou také přidáme k vaječné směsi. Vše dobře promícháme, aby se vše spojilo v těstíčko. V případě, že je těsto příliš husté, přilijeme maličko vody. Pokud se zdá být příliš řídké, tak přidáme trochu mouky.

Z těsta pak tvoříme placičky a opékáme na rozehřátém tuku na pánvi přibližně 2 minuty z každé strany.

Uvařené brambory s celerem slijeme, přidáme mléko a máslo, vrátíme na plotnu a necháme ještě chvilku zahřát. Pak směs nahrubo rozmačkáme a poté vyšleháme robotem nebo metlou na kaši.

Na talíři ozdobíme kaši nasekanou petrželkou a podáváme s placičkami.

  • 2 porce, doba přípravy 30 minut,  799 kcal / 3354 kJ, 399 kcal / 1677 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 40 g
  • Tuky: 18 g
  • Vláknina: 7 g  
  • Vhodné pro vegetariány, děti a sportovce, zdroj bílkovin, bez lepku

TIP: Stejně jako můžeme vyzkoušet různé variace placiček, tak lze vyzkoušet i další kombinace kaše. Místo celeru lze použít i kořenovou petržel, dýni nebo brokolici.

Poznámka: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.

Připravili pro vás novou Vegetariánskou kuchařku, ve které najdete zdravé snídaně, svačiny, obědy i večeře bez masa a kterou najdete na stránkách Tématické kuchařky Světa zdraví

Svět zdraví recepty Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

Svět zdraví recepty Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

Svět zdraví recepty Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

  • 250 g zeleniny (cuketa, květák, brokolice nebo mražená zeleninová směs s hráškem)
  • 100 g tofu natural
  • 110 g slepičích vajec (2 ks velikosti M)
  • 40 g mouky (4 PL) (pohanková, špaldová celozrnná nebo rýžová)
  • 25 g cibule (šalotka, žlutá cibule nebo jarní cibulka)
  • 1 g majoránky (½ ČL)
  • 10 ml tuku (1 PL) (řepkový, kokosový nebo olivový olej nebo přepuštěné máslo/ghí)
  • 60 g brambor (1 menší ks)
  • 250 g celeru (½ bulvy)
  • 5 g másla (1 ČL)
  • 100 ml mléka (polotučné kravské, ovesné nebo sójové)
  • 10 g čerstvé petrželky (hrst)
  • sůl
  • pepř

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

487 383
zhubnutých kilogramů
92
poraden
207
specialistů