Na plotnu dáme ve větším hrnci vařit vodou. Brambory s celerem očistíme a nakrájíme na kostky, které pak vložíme do vroucí osolené vody a necháme vařit cca 15 minut do změknutí.
Zeleninu na placičky si musíme upravit na malé kousky. Cuketu nastrouháme najemno, jinou zeleninu rozmixujeme v mixéru. Zeleninu lehce osolíme a necháme chvilku ležet.
Mezitím nahrubo nastrouháme i tofu a cibulku nakrájíme na kostičky. V míse rozšleháme vidličkou vejce s trochou soli a pepře a majoránkou. Poté k vaječné směsi přidáme mouku a dobře prošleháme.
Ze zeleniny vymačkáme přebytečnou tekutinu a spolu s tofu a šalotkou také přidáme k vaječné směsi. Vše dobře promícháme, aby se vše spojilo v těstíčko. V případě, že je těsto příliš husté, přilijeme maličko vody. Pokud se zdá být příliš řídké, tak přidáme trochu mouky.
Z těsta pak tvoříme placičky a opékáme na rozehřátém tuku na pánvi přibližně 2 minuty z každé strany.
Uvařené brambory s celerem slijeme, přidáme mléko a máslo, vrátíme na plotnu a necháme ještě chvilku zahřát. Pak směs nahrubo rozmačkáme a poté vyšleháme robotem nebo metlou na kaši.
Na talíři ozdobíme kaši nasekanou petrželkou a podáváme s placičkami.
- 2 porce, doba přípravy 30 minut, 799 kcal / 3354 kJ, 399 kcal / 1677 kJ na 1 porci
- Bílkoviny: 21 g
- Sacharidy: 40 g
- Tuky: 18 g
- Vláknina: 7 g
- Vhodné pro vegetariány, děti a sportovce, zdroj bílkovin, bez lepku
TIP: Stejně jako můžeme vyzkoušet různé variace placiček, tak lze vyzkoušet i další kombinace kaše. Místo celeru lze použít i kořenovou petržel, dýni nebo brokolici.
Poznámka: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.
Připravili pro vás novou Vegetariánskou kuchařku, ve které najdete zdravé snídaně, svačiny, obědy i večeře bez masa a kterou najdete na stránkách Tématické kuchařky Světa zdraví