Jak poznat, že je dítě obézní

31.08.2015 | 24743x Shlédnutí | Děti

Poznat obezitu u chlapců a dívek, které mají už v předškolním nebo mladším školním věku deset a více kilo navíc, není těžké a jde to i pouhým pohledem. Ale co u batolat, která jsou možná jen dětsky oplácaná a za rok po faldech nebude ani vidu? A u dětí, jejichž míry jsou řekněme hraniční. Možná mají nějaké to kilo navíc, nebo jen mohutnější kostru?

NUTRIADAPT Jak poznat, že je dítě obézní OBEZITA Poměrně přesně dokážou obézní děti rozeznat dětští lékaři. Jsou zběhlí v takzvaných percentilových tabulkách, které porovnávají váhu a výšku dítěte, navíc čísla umí vztáhnout k věku dítěte a porovnat ho s jeho podobně rostlými vrstevníky. Krom toho děti vyšetřují, takže vidí i jejich postavu a svaly. Bohužel pro děti i jejich rodiče, pediatři se dětskou obezitou v podstatě nezabývají. Jak ukazují zjištění odborníků na výživu, ani na ni rodiče dětí neupozorňují. Důvod? Je to nepříjemné, citlivé téma a rodiče to až na výjimky v podstatě nechtějí slyšet. V praxi se to projeví tak, že ačkoli cílené výzkumy odhalí například mezi patnáctiletými až čtvrtinu dětí s obezitou či nadváhou, podle jejich lékařů má tuto diagnózu ani ne pár procent dětí. Chcete-li s lékařem řešit váhu dítěte, musí iniciativa vzejít od vás. „Pokud se vám zdá, že vaše dítě přibírá na váze, více než je zdrávo, a nevíte, jaké potraviny omezit či jak správně sestavit jídelníček, přijďte do vybraných poraden NUTRIADAPT, kde vám pomohou se správným stravováním. Nejen vaší ratolesti, ale i vám a celé rodině,“ říká MUDr. Ondřej Nývlt.

Pokud máte pocit, že riziko nadváhy či obezity se týká i vašeho potomka, máte několik možností, jak to zjistit. Nejpoužívanější jsou následující tři:

  • Jednoduché porovnání váhy a výšky – tento výpočet se používal roky, ale slouží pouze pro hrubou orientaci. Spočívá v tom, že od výšky v centimetrech odečtete stovku a vyjde vám váha, kterou by daný jedinec měl mít. Tedy pokud dítě měří 145 centimetrů, mělo by mít 45 kilo. Ale ve skutečnosti by pravděpodobně mělo mít o něco méně. Pokud potomek váží více kilo, než kolik centimetrů nad metr měří, jeho váha v pořádku nebude. Pozor, nelze použít u batolat či předškoláků, kteří měří méně než 120 centimetrů.
  • BMI – i tato metoda (body mass index čili hmotnost v kilogramech dělená výškou2 v metrech) má své mouchy, protože například nebere v potaz typ postavy a nedá se podle ní poznat, zda má člověk spoustu pevných svalů nebo především tukovou hmotu. U dětí je navíc potřeba index vyhodnocovat trochu jinak než u dospělých. Například proto, že u dětí jsou ještě v pořádku hodnoty BMI, které by u dospělých svědčily o podvýživě.
  • Percentilové tabulky – jsou rozhodně nejpřesnější, práce s nimi naštěstí není složitá. Najdete je v některých typech očkovacích průkazů, případně je bez problémů můžete sehnat na internetu, někdy i s aplikací na výpočet a vyhodnocení. Porovnávají výšku a váhu dětí a někdy ji rovnou vztahují k věku, díky čemuž snadno zjistíte, jak na tom váš potomek je. Pozor, některé tabulky počítají skutečně jen s váhou a výškou, jiné porovnávají již vypočítané BMI s věkem, ty jsou obecně považovány za přesnější.

I tak berte zjištění z nich s rozmyslem. V každém případě se doporučuje hraniční hodnoty probrat s praktickým lékařem nebo dětským obezitologem – například když vám vyjde, že dítě se pohybuje nad 90. percentilem a 90 procent dětí je tedy štíhlejších než to vaše. „Stále jsou to jen tabulky. Rozhodující je tělesná konstituce dítěte a podobně,“ říká k tomu specialistka na obezitu dětí i dospělých Iva Málková ze společnosti STOB.

Co se dá vyčíst z tabulek?

Pro přesnější představu přinášíme pár příkladů toho, jaká váha v jakém věku a při jaké výšce dětí už je na pováženou a rodiče by s ní určitě měli něco dělat. Tohle už je trochu moc.

Kojenec či batole

  • roční chlapec s výškou 80 centimetrů vážící 13 až 14 kilogramů
  • tříletá dívka vysoká 100 centimetrů s váhou 18 kilogramů

Předškolák

  • čtyřletý chlapec s výškou 120 centimetrů a váhou 26 kilogramů
  • pětiletá dívka vysoká 115 centimetrů vážící 24 kilogramů

Školák

  • sedmiletý chlapec vysoký 135 centimetrů s váhou 40 kilogramů
  • desetiletá dívka měřící 140 centimetrů s váhou 50 kilogramů

Dospívající

  • patnáctiletý chlapec s výškou 160 centimetrů a váhou 85 kilogramů
  • sedmnáctiletá dívka vysoká 165 centimetrů, váha 75 kilogramů
Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment