Zmrzliny a nanuky: Milujeme je všichni. Tohle o nich ale možná nevíte

09.05.2018 | 31602x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Hubnutí, Strava, Děti

Léto a zmrzlina k sobě prostě patří. A protože letos se letní teploty vyšplhaly nahoru poměrně brzy, připravili jsme pro vás srovnání těch nejprodávanějších a těch, které jsou pro většinu z vás zároveň také nejznámější a v různých prodejnách nejlépe k dostání. Složení vybraných 12 výrobků ale pokaždé není “nej”.

Nanuk na tyčce, zmrzlina ve vaničce nebo ovocný sorbet. Nezávisle na typu mražené pochoutky byste měli vědět, co sami jíte nebo co dáváte svým dětem. Ty z toho, co do sebe s potěšením ládují, ještě nemají rozum, zodpovědnost je právě na vás - rodičích. A tak jsme pro vás ve spolupráci s neziskovou organizací FÉR potravina, z.s. připravili odborné porovnání zaměřené na složení vybraných 12 mražených výrobků.

Češi jsou konzervy. Ale vsadit na tradici se vyplatí
 

K tomu, abychom do tohoto porovnání zařadili ty nanuky a zmrzliny, které vás opravdu zajímají, nám pomohl také Rohlik.cz a Prima zmrzlina. Ty nám poskytly statistiky toho, co se právě u nich prodává nejvíce. A vzhledem k tomu, že Češi jsou národem konzervativců, i tyto statistiky potvrdily, že český spotřebitel sáhne raději po tradiční osvědčené značce.
 

TOP 10 nejprodávanějších zmrzlin v kusech za rok 2017 na Rohlik.cz

  1. Prima Mrož Jahody v čokoládě
  2. Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle
  3. Häagen-Dazs Pralines & Cream
  4. Hollandia ZMRZKA v belgické bílé čokoládě
  5. Häagen-Dazs Belgian Chocolate
  6. Häagen-Dazs Vanilla
  7. Prima Pegas čokoládový kornout
  8. Magnum Almond
  9. Algida Ledňáček kakaový
  10. Häagen-Dazs Mango & Raspberry

 

TOP 10  nejprodávanějších výrobků značky Prima zmrzlina za rok 2017

  1. Prima Mrož jahodový v hořké čokoládě
  2. Prima Ruská zmrzlina
  3. Mrož jahodový s tvarohem v bílé čokoládě
  4. Pegas Premium Almond
  5. Pegas Pikao
  6. Prima Mrož Jahody v čokoládě
  7. Kuba
  8. Pegas Piknik
  9. Kornout Pegas vanilka
  10. Kornout Pegas čokoláda
     

Podpořte FÉR potravinu na HITHIT.cz
 

Od týmu FÉR potraviny, která pomáhá lidem vyznat se v potravinách, zejména v jejich kvalitě a složení, vám předáme několik zajímavých informací týkajících se právě složení nanuků a zmrzlin. Jo a mimochodem, činnost neziskovky FÉR potravina můžete podpořit i vy - na crowfundingovém portálu HITHIT.cz spustili kampaň proto, aby mohli vychytat mouchy ve stejnojmenné aplikaci a taky proto, aby do databáze potravin, které prošly jejich "kontrolou", mohli zařadit další a další výrobky. Stačí kliknout ZDE a vybrat si některou z odměn.
 

“Mražený krém” je, když...
 

Vězte tedy, že základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Nicméně podle legislativy toto není podmínka u všech mražených krémů. V obchodech proto narazíte převážně na ty s rostlinným tukem - kokosovým a palmovým, které se používají jako levné náhražky.

Vyhláška popisuje “mražený krém” jako “výrobek, který se získá zmrazením směsí z vody, mléka, smetany, tuku, cukru, popř. dalších chuťových složek”. Bohužel pak záleží na tom, jak moc se zmrzlina naředí vodou a následně musí být „vyztužena“ škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby vůbec držela pohromadě. Je proto více než jasné, že si na ní pak ani tolik nepochutnáte, protože právě smetana dává konečnému produktu tu správnou zmrzlinovou chuť.
 

Pokud si chcete pochutnat, čtěte etikety
 

Jak už jsme naznačili, kvalitně si pochutnáte, pokud v mrazáku supermarketu sáhnete i po levnějším nanuku. Ale nezapomínejte na to, že pokud si chcete pochutnat, je potřeba číst etikety. Na obalu totiž nesmí chybět přesný popis výrobku, tzn. jestli se jedná o zmrzlinu smetanovou, mléčnou, s rostlinným tukem nebo o zmrzlinu nesmetanového typu, tzn. “vodovou” nebo ovocný sorbet. Na obalu musí být uvedena také tzv. ochucující složka (vanilkový, čokoládový, pistáciový, ovocný - s názvem ovoce, kakaový atd.). Pokud byl mražený krém ochucen aromaty, musí se v názvu označit „s příchutí“, s výjimkou vanilkového ochucení.
 

Mléko a smetana: Na tuk zaručeně nenarazíte, ale...
 

Pokud se při výběru zaměříte na ty nanuky a zmrzliny, které mají v názvu, že jsou “smetanové” nebo “mléčné”, máte jistotu, že nebudou obsahovat žádný rostlinný tuk. Tuhle podmínku stanovuje výše uvedená vyhláška, ale bohužel už nezaručí to, že tenhle “smetanový” nanuk nebo “mléčná” zmrzlina nebude „vylepšená“ vodou nebo nějakými těmi ztužovači. Tady pomůže jednoduchá rada: Koukněte se, co je na prvním místě ve složení. Pokud je na prvním místě voda, tak výrobek odložte a dál ani nečtěte.
 

Svědomí neulehčíte ani „ovocnými“ zmrzlinami
 

U ovocných složek se totiž může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10 %. Jediné, co je na tom pozitivní, je to, že mražené vodové krémy a sorbety nesmí obsahovat žádný přidaný tuk. I u těchto “vodových” nanuků ale bohužel platí pravidlo, že pokud obsahují více vody, jsou „vyztužené“ gumou nebo želatinou.  

"Ovocná zmrzlina je na rozdíl od smetanové sice méně kalorická (neobsahuje tolik tuku – max. v polevě), ale o to více je zase sacharidová, resp. cukrová. Ve 100 g bývá až kolem 600 kJ a 25 g sacharidů. Ty zmrzliny a nanuky, kterou jsou smetanové, jsou pak kalorické bomby, které v průměru obsahují 1000 kJ. To je de facto hodnota pro běžnou svačinu, na druhou stranu ale nejsou smetanové"zmrzliny a nanuky tak sladké - obsah sacharidů (cukrů) mají „jen“ okolo 12 gramů," říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka FÉR potraviny.

Mrož je na tom s cukrem o něco lépe. Jde o původ cukru

U ovocných zmrzlin (nanuky a zmrzliny typu Mrož) je sladivost zastoupena, kromě cukru přidaného, také cukrem přirozeně přítomným v ovoci, na což správně upozorňuje Dalena Martiníková, vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina"Celková sladivost ovocné části bez polevy je tak výrazně nižší. Jedná se o cca 7 gramů přidaného cukru, což odpovídá 1,5 kostce cukru," dodává.
 
Na druhé straně je ale potřeba uvést fakt, že sladivost výrobků, které jsme vybrali do tohoto srovnání, byla hodnocena na základě celého složení daného výrobku. Tedy jak s ohledem na cukr pocházející z ovocné složky, tak na jeho obsah v případné polevě. Proto je vyobrazený počet kostek cukru vyšší. „Množství přidaného cukru v tmavé Mroží polevě je cca 2 g na výrobek, ve světlé cca 2,5 g na výrobek,“ doplňuje Martiníková.


SROVNÁNÍ ZMRZLIN A NANUKŮ PODLE NUTRIADAPT
 

Ve srovnání nejprodávanějších a nejdostupnějších zmrzlin a nanuků, které jsme pro vás ve spolupráci s našimi výživovými experty připravili, jsme se jako správní výživáři zaměřili na 2 základní aspekty. K aspektu číslo 3 nás inspirovala FÉR potravina, která jde po potravinách i co se týče škodlivých Éček:

  • kolik obsahují cukru

  • jestli jsou kromě cukru slazeny i dalšími umělými sladidly

  • jestli obsahují škodlivá nebo nevhodná Éčka
     

Důležité poznámky ke grafickému zpracování srovnávaných výrobků:

  • pořadí výrobků je náhodné, a tedy nehodnotí, který z nich je nejkvalitnější
  • červené kolečko s křížkem v sekci "Slazeno pouze cukrem" koresponduje s červeně označenými přidanými sladidly ve složení (glukózový sirup, maltodextrin atd.)
  • ostatní obsažená Éčka, na která jsme neupozornili v sekci "Nevhodná Éčka", se na stupnici škodlivosti pohybují od 0 do 2, tím pádem nejsou zdraví ohrožující

 

 

 

Ke zpracování srovnání uvedených výrobků přispěli:

         





Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment