Medové perníčky z žitné mouky

  • 30
    minut
  • snadné

  • 760 g žitné celozrnné mouky
  • 300 g třtinového cukru
  • 4 vejce + 1 na potření
  • 50 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 4 lžičky perníkového koření
  • citrónová kůra (chemicky neošetřena)

Utřeme cukr a vejce, přidáme změklé máslo a med. Prosijeme mouku, přidáme sodu, perníkové koření a kůru z citrónu. Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet 12 hodin v lednici.  

Po odležení těsto vyválíme na cca 3 mm tenký plát a vykrajujeme požadované tvary, které poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kousky necháváme mezery, perníčky se pečením trochu zvětší.

 

Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 10-12 minut. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem, perníčky budou krásně lesklé. Po vychladnutí můžeme ozdobit citrónovou polevou.

 

  • 760 g žitné celozrnné mouky
  • 300 g třtinového cukru
  • 4 vejce + 1 na potření
  • 50 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 4 lžičky perníkového koření
  • citrónová kůra (chemicky neošetřena)

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

506 467
zhubnutých kilogramů
93
poraden
205
specialistů