Rybí vývar s filety

  • 4
    porce
  • 600
    minut
  • snadné
  • 1400 kJ / porce

Modernější a méně tradiční polévka svěží středomořské chuti je výbornou obnovou klasické české rybí polévky. Vyzkoušejte tuto lehčí variantu a nezapomeňte! Nevytvářejte si na svátky velké zásoby jídla a nekupujte víc, než dokážete sníst. I s tímto tipem se vám podaří přežít Vánoce bez zbytečných kil navíc.

  • kapr o váze 3 kg (pokud je možnost, je lepší vařit tuto polévku z více druhů ryb jako je štika, sumec)
  • 250 g cibule (3–4 menší ks)
  • 100 g červené papriky (1 ks)
  • 50 g rajčat (1 ks)
  • 25 g sladké mleté papriky (2 PL)
  • nové koření (dle chuti)
  • celý pepř (dle chuti)
  • bobkový list (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)

Rybu vykostíme, filety nasolíme a dáme do lednice odležet na 3–4 hodiny.

Hlavu, ocas, jikry a kostru důkladně omyjeme a dáme do hrnce, do kterého nalijeme 1,5 l studené vody. Lehce osolíme, přidáme najemno nakrájenou cibulku, bobkový list, pepř, nové koření a vaříme až do vydatného vývaru (cca 5 hodin).

Vývar přecedíme do jiného hrnce, přidáme filety nakrájené na větší kusy (pozor, mohou v nich zůstat kosti), na kostičky nakrájenou papriku a rajčata a mletou papriku.

Polévku vaříme cca 15 minut, aby bylo maso měkké, ale nesmíme ji míchat, aby se křehké maso nerozpadlo a zůstalo v polévce celé. Nejvhodnější přílohou je chléb, ideálně celozrnný.

TIP: Můžeme přidat i pálivou papriku, ale opatrně s ní – mohla by přebít chuť ryby. Jemná pálivost dodá polévce výbornou chuť. Polévka má svěží středomořskou chuť a je výbornou obnovou klasické české rybí polévky.

TIP 2: Stáhněte si VÁNOČNÍ KUCHAŘKU Světa zdraví, ve které nechybí ani bramborový salát, tradiční houbový kuba, vánočka nebo štola. Pár receptů na vánoční nápoje, které vás potěší svou chutí a také zahřejí, najdete na jejím konci. Připravili jsme pro vás i pár tipů, jak přežít Vánoce bez z bytečných kil navíc.

  • 4 porce, doba přípravy 60 minut + 3–4 hodiny na odležení + cca 5 hodin na vývar, 5600 kJ
  • 333 kcal / 1400 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 35 g
  • Sacharidy: 8 g
  • Tuky: 17 g
  • Vláknina: 2 g
  • Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, zdroj bílkovin, bez lepku

Svět zdraví recepty Rybí vývar s filety

Svět zdraví recepty Rybí vývar s filety

Svět zdraví recepty Rybí vývar s filety

  • kapr o váze 3 kg (pokud je možnost, je lepší vařit tuto polévku z více druhů ryb jako je štika, sumec)
  • 250 g cibule (3–4 menší ks)
  • 100 g červené papriky (1 ks)
  • 50 g rajčat (1 ks)
  • 25 g sladké mleté papriky (2 PL)
  • nové koření (dle chuti)
  • celý pepř (dle chuti)
  • bobkový list (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

483 599
zhubnutých kilogramů
92
poraden
200
specialistů