Zeleninový salát s tofu řízečky

  • 2
    porce
  • 30
    minut
  • snadné
  • 1686 kJ / porce

Zeleninové saláty jsou ideální volbou k večeři. Dají se jíst doma nebo i zabalit s sebou do krabičky. Díky silnému zastoupení zeleniny obsahují mnoho vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Dobré je přidat i zdroj kvalitních bílkovin, a to zde dodávají tofu řízečky.

  • 100 g salátu (lze kombinovat) (polníček, rukola, římský salát, ledový salát, hlávkový salát)
  • 300 g zeleniny (lze kombinovat) (rajčata, mrkev, kedlubna)
  • 200 g tofu natural (1 balení)
  • 55 g slepičích vajec (1 ks velikosti M)
  • 30 g neslazených kukuřičných lupínků
  • 40 g tvrdého sýra (parmezán, pecorino, gran moravia nebo čedar)
  • 100 g bílého polotučného jogurtu (z kravského nebo sójového mléka)
  • 5 g hořčice (1 ČL)
  • 10 g čerstvých bylinek (hrst) (bazalka, pažitka, tymián nebo koriandr)
  • sůl
  • pepř

Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 °C.

Kukuřičné lupínky uzavřeme do sáčku, pomocí válečku rozdrtíme, nasypeme do mísy a přidáme k nim část jemně nastrouhaného sýru.

Do druhé mísy rozklepneme vejce a prošleháme.

Tofu rozkrojíme podélně na dvě poloviny a každou z nich ještě rozřízneme příčně na další dvě poloviny. Osolíme, obalíme ve vajíčku a nakonec v lupínkách se sýrem. Obalené kousky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.

Mezitím si připravíme salát tak, že na dva talíře rozprostřeme salátové listy a poklademe nadrobno nakrájenou zeleninou. Dresink připravíme smícháním jogurtu s hořčicí, nadrobno nasekanými bylinkami a podle chuti solí a pepřem.

Upečené řízečky navršíme na salát, přidáme dresink, ozdobíme zbylým nastrouhaným sýrem a podáváme.

  • 2 porce, doba přípravy 30 minut, 803 kcal / 3372 kJ, 401 kcal / 1686 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 31 g
  • Sacharidy: 30 g
  • Tuky: 18 g
  • Vláknina: 6 g
  • Vhodné pro vegetariány, děti, sportovce a diabetiky, nízký GI, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku

TIP: Zeleninové saláty jsou ideální volbou k večeři. Dají se jíst doma nebo i zabalit s sebou do krabičky. Díky silnému zastoupení zeleniny obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Dobré je přidat i zdroj kvalitních bílkovin a pokud je salát konzumován jako oběd, tak je vhodné zvýšit i množství komplexních sacharidů.

Poznámka: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.

Připravili jsme pro vás novou Vegetariánskou kuchařku, ve které najdete zdravé snídaně, svačiny, obědy i večeře bez masa. Podívejte se na stránky Tématické kuchařky Světa zdraví a nechte se jí inspirovat.

Svět zdraví recepty Zeleninový salát s tofu řízečky

Svět zdraví recepty Zeleninový salát s tofu řízečky

Svět zdraví recepty Zeleninový salát s tofu řízečky

 
  • 100 g salátu (lze kombinovat) (polníček, rukola, římský salát, ledový salát, hlávkový salát)
  • 300 g zeleniny (lze kombinovat) (rajčata, mrkev, kedlubna)
  • 200 g tofu natural (1 balení)
  • 55 g slepičích vajec (1 ks velikosti M)
  • 30 g neslazených kukuřičných lupínků
  • 40 g tvrdého sýra (parmezán, pecorino, gran moravia nebo čedar)
  • 100 g bílého polotučného jogurtu (z kravského nebo sójového mléka)
  • 5 g hořčice (1 ČL)
  • 10 g čerstvých bylinek (hrst) (bazalka, pažitka, tymián nebo koriandr)
  • sůl
  • pepř

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

494 039
zhubnutých kilogramů
92
poraden
201
specialistů