Pivní guláš

  • 6
    porce
  • 150
    minut
  • snadné
  • 1785 kJ / porce

Pivo při redukční dietě do jídelníčku jistě nepatří. Vařením ale z piva unikne obsažený alkohol a občas jej můžete použít jako dochucovadlo. Ke guláši můžete vyzkoušet různé přílohy, např. quinou, brambory, celozrnnou rýži nebo čerstvý kváskový chléb.

  • 1 kg hovězího masa (např. kližky)
  • ½ kg cibule
  • 100 g mrkve
  • 100 g kořenové petržele
  • 700–1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadované hustotě guláše)
  • 250 ml tmavého piva (1 sklenice)
  • 40 g koření na guláš bez glutamátu (4–5 polévkových lžic dle chuti)
  • 5 g soli (1 ČL – čajová lžička)
  • 2,5 g pepře (½ ČL)
  • 15 g přepuštěného másla (2 PL – polévkové lžíce)
  • 600 g brambor

Hovězí maso očistíme, nakrájíme na kostky, vložíme do rozpálené pánve a zprudka krátce orestujeme na přepuštěném másle ze všech stran.

K masu přisypeme oloupanou a na měsíčky nakrájenou cibuli, kterou necháme změknout. Vše podlijeme vývarem a pivem a dusíme asi 40 minut.

Poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev a petržel, směs okořeníme, podusíme na mírném plameni dalších cca 40 minut a podáváme s vařenými bramborami.

Brambory uvaříme ve slupce a před podáváním oloupeme.

  • 6 porcí, doba přípravy do 60 minut, dušení 1,5 hodiny, 10 710 kJ / 2550 kcal, 1785 kJ na 1 porci
  • Tuky: 14,3 g            
  • Sacharidy: 30 g
  • Bílkoviny: 39 g
  • Vláknina: 5,8 g
  • Vhodné pro celou rodinu, zdroj bílkovin
  • Energetická hodnota je orientační a může se měnit v závislosti na zvolené příloze. V tomto receptu je napočítána na brambory, které jsou uvařené ve slupce a oloupané.

Poznámka: Brambory vařené ve slupce jsou jako příloha vhodnější než oloupané pro svůj nižší glykemický index.

Svět zdraví recepty Pivní guláš

Svět zdraví recepty Pivní guláš

Svět zdraví recepty Pivní guláš

  • 1 kg hovězího masa (např. kližky)
  • ½ kg cibule
  • 100 g mrkve
  • 100 g kořenové petržele
  • 700–1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadované hustotě guláše)
  • 250 ml tmavého piva (1 sklenice)
  • 40 g koření na guláš bez glutamátu (4–5 polévkových lžic dle chuti)
  • 5 g soli (1 ČL – čajová lžička)
  • 2,5 g pepře (½ ČL)
  • 15 g přepuštěného másla (2 PL – polévkové lžíce)
  • 600 g brambor

Je to k nám blízko

Svět zdraví v číslech

462 579
zhubnutých kilogramů
93
poraden
214
specialistů